Co warto jeść wiosną?

Nasza dieta zmienia się w sposób naturalny wraz z porami roku. W kwietniu, maju i czerwcu coraz częściej sięgamy po lekkie sałatki i dania przygotowywane na parze, odstawiając na bok ciężkie potrawy smażone na oleju. Chcesz wiedzieć, co warto jeść wiosną? Sprawdź nasze porady i dowiedz się, jakie warzywa i owoce powinny znaleźć się na Twoim talerzu o tej porze roku. Przekonaj się, jakie produkty warto włączyć do wiosennego jadłospisu.


Nowalijki – zdrowe, czy może wprost przeciwnie?
Pierwsze świeże warzywa w nowym sezonie kuszą nas w sklepach i na straganach. Zazwyczaj chętnie po nie sięgamy, bo przecież warzywa = zdrowie. Jednak w przypadku nowalijek nie jest to takie oczywiste. Ze względu na jeszcze dość chłodną aurę są one uprawiane są w szklarniach i są dość mocno nawożone, aby uzyskać ładny kształt i kolor. Środki ochrony roślin i nawozy mogą przeniknąć do części jadalnych roślin, a to jest już niebezpieczne dla zdrowia. Szczególnie niebezpieczne są azotany i powstałe z nich azotyny, które tworzą związki rakotwórcze.
Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie warzywa kumulują azotany w takiej samej ilości. Niską zawartość szkodliwych substancji mają pomidory, papryka, ogórek, groch i fasola. Najwięcej substancji tego typu znajduje się w sałacie, szpinaku, rzodkiewce i wczesnej kapuście. Jeśli decydujemy się na dołączenie ich do swojej wiosennej diety, powinniśmy pamiętać, aby bardzo dobrze umyć je w ciepłej wodzie i osuszyć przed spożyciem. Warzywa nie powinny być również gotowane w skórce. Warto zjadać je bezpośrednio po zakupie i nie wybierać błyszczących i lśniących, gdyż to właśnie w nich jest najwięcej szkodliwych dla zdrowia substancji.
Jakie produkty włączyć do wiosennego jadłospisu?
Nowalijki potraktujmy jako smaczny dodatek do wiosennego jadłospisu. A co jeszcze warto położyć na swoim talerzu o tej porze roku? Między innymi kiełki, które zawierają wiele witamin i cennych mikro- oraz makroelementów. Kiełki najlepiej kupować w sklepach z ekologiczną żywnością. Które wybrać? Warto zdecydować się na kiełki rzodkiewki, brokułów, fasoli, lucerny, pszenicy, jęczmienia i rzeżuchy. Możemy dodać je do sałatki lub położyć na kanapce.
W naszym jadłospisie na wiosnę powinny znaleźć się również orzechy – i to nie tylko wiosną, ale przez cały rok. Orzechy, pomimo tego, iż mają dużo kalorii, są bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin z grupy B i witaminę E, a także błonnik, białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu poprawiają stan oraz kondycję naszej skóry i korzystnie wpływają na pracę mózgu. Orzechy możemy potraktować jako samodzielną przekąskę lub dodać je do owsianki lub sałatki.
Wiosną warto wprowadzić do swojej diety również kasze. To właśnie kasza – szczególnie gryczana, jęczmienna i jaglana stanowi najzdrowszy dodatek do drugiego dania. Jest ona bardzo zdrowym węglowodanem, bogatym w błonnik i witaminy z grupy B, witaminę E i kwas foliowy. Możemy ją także dodać do sałatek i tzw. dań jednogarnkowych.
Soki owocowe – dlaczego warto je pić?
Wiosną, kiedy owoce są łatwiej dostępne, warto skusić się na robienie własnoręcznych soków owocowo-warzywnych. Świeże nektary są źródłem karotenoidów, polifenoli, antyoksydantów, saponin, fitosteroli i wielu innych korzystnych dla naszego organizmu substancji.
Co ważne, pijąc soki, przyswajamy aż 90% substancji bioaktywnych zawartych w warzywach i owocach, podczas gdy jedząc je w całości, jedynie 20%. Dlaczego tak się dzieje? Soki pozbawione są nierozpuszczalnego błonnika, który osłabia proces wchłaniania substancji odżywczych. Do ich przyswojenia potrzebujemy o wiele mniej enzymów, niż w przypadku, gdy spożywamy produkty w całości.
Ponadto, jedząc warzywa i owoce w całości, nasz organizm większość energii przeznacza na trawienie, a mniej na procesy regulacji, samoleczenia i oczyszczania z toksyn. Świeżo wyciskane soki zawierają własne, endogenne enzymy, dzięki którym właściwie trawią się same i nie obciążają naszego organizmu.
Jakie soki najlepiej pić wiosną? Największą moc mają soki mieszane. Sprawdzone połączenia to między innymi:
brokuł i pomidor (chronią przed zmianami nowotworowymi),
jarmuż, szpinak i cytryna (utrzymują żelazo w organizmie),
burak, jabłko i cytryna (usuwają toksyny),
marchew, seler i pietruszka (działają pozytywnie w przypadku zwyrodnień kości i stawów, są dobre na artretyzm i reumatyzm).
Pamiętajmy również, by regularnie pić wodę – przynajmniej 1,5 litra dziennie.