Co to znaczy, że pieczywo jest pełnoziarniste?
Jeżeli zastanawiałeś się kiedyś na tym, czym dokładnie jest pieczywo pełnoziarniste, zachęcamy do przeczytania tego artykułu. W nim bowiem poznasz odpowiedź na odwiecznie nurtujące Cię pytanie. Co więcej, może zdołamy przekonać Cię do włączenia do diety bułek i chleba wypiekanych w ten sposób? To bowiem najzdrowszy wybór, co już dawno udowodnili naukowcy!
Jak powstaje pieczywo pełnoziarniste?
Najważniejszą cechą pieczywa pełnoziarnistego jest fakt, że przygotowuje się go z mąki nieoczyszczonej. Dlaczego tak się dzieje? Z prostej przyczyny, zewnętrzna warstwa, czyli tak zwana okrywa nasienna zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak minerały, witaminy czy błonnik. Po zmieleniu i upieczeniu chleba z takich ziaren ten ma więcej właściwości prozdrowotnych. Chleb z mąki białej, czyli oczyszczonej pozbawiony jest wielu wartości odżywczych. Pieczywo pełnoziarniste można wypiekać z każdego rodzaju mąki nieoczyszczonej. Należy jednak zauważyć, że mąka pszenna ma wtedy gorzkawy posmak, raczej więc nie stosuje się jej w piekarniach.
Wybiera się za to pyszną, zdrową mąkę żytnią, która jest grubsza i ciemniejsza. Chleb, jaki z niej powstaje jest często koloru szarobrązowego. Co więcej, jego świeżość i wilgotność pozostaje na dłużej! Nie mówiąc oczywiście o wszystkich prozdrowotnych właściwościach, jakimi może się poszczycić.
Nie każdy ciemny chleb to pieczywo pełnoziarniste!
Niestety wbrew powszechnej wiedzy, nie jest tak, że pieczywo ciemne kupione na przykład w piekarni Dariusza Jędrzejczaka zawsze jest pełnoziarniste. Czasem bowiem tworzy sie je z oczyszczonej mąki pszennej i zabarwia karmelem. Warto więc zawsze czytać etykiety przed zakupem konkretnego chleba czy bułek. Może się bowiem okazać, że wybierzesz mąkę pszenną nawet o tym nie wiedząc! Jak łatwo ocenić, czy chleb, jaki wybierasz jest pełnoziarnisty? Po zawartości błonnika, w stu gramach produktu powinno go być około 6 gram, a nawet więcej. Pamiętaj także, że jeśli w składzie jest mąka pszenna, karmel czy melasa, nie jest to pieczywo pełnoziarniste.