Co się je na Wielkanoc?

Co się je na Wielkanoc?

Wielkanoc to święto, które kojarzone jest ze szczególnymi rodzajami potraw. W rodzinnej atmosferze zasiada się do stołu i spożywa posiłki, które są charakterystyczne dla tego dnia. Chociaż coraz częściej można się spotkać z odejściem od tradycji, to jednak są rzeczy, których nie powinno zabraknąć. Czytając nasz artykuł, dowiesz się, jakie potrawy wielkanocne warto przygotować.

Strony www Strony www

Jakie potrawy na Wielkanoc?

Zbliżająca się Wielkanoc zwiastuje przygotowanie tradycyjnych potraw świątecznych. Święta Wielkiej Nocy następują po poście, dlatego potrawy są wyczekiwane. Podstawowym jedzeniem, którego nie może zabraknąć na stole – są jajka. To właśnie one najbardziej kojarzą się z Wielkanocą.

Szczególnie ważne jest śniadanie wielkanocne. Powinno rozpocząć się od święconki oraz wyżej wymienionego jajka. Zawartość poświęconego koszyka powinna zostać zjedzona. Taka jest tradycja w wielu domach i na przestrzeni ostatnich lat nie uległa zmianie.

Do pozostałych, popularnych potraw należy:

  • biała kiełbasa,

  • pasztet domowej roboty,

  • żurek lub barszcz biały,

  • mięso w galarecie,

  • drobiowe roladki,

  • schab lub szynka.

Warto również pamiętać, że ciasto na Wielkanoc w wielu domach to element, który nie zostaje pominięty. Wypieki są słodkim urozmaiceniem wśród różnorodnych, wytrawnych potraw.

Jakie ciasta na Wielkanoc?

Wypieki wielkanocne w wielu domach są tradycją, której nie może zabraknąć na stole. Do najbardziej znanych i najczęściej pieczonych ciast należy:

  • tradycyjna babka wielkanocna (piaskowa lub drożdżowa),

  • wieniec drożdżowy,

  • mazurek,

  • keks z bakaliami,

  • makowiec,

  • miodownik,

  • sernik,

  • pascha.

Sprawdź również, jak przygotować babkę cytrynową na Wielkanoc.

Jakie są potrawy wielkanocne z jajkiem w tle?

Prawie wszystkie przekąski na Wielkanoc kojarzą się z jajkami. To dlatego, że jajko oznacza nowe życie, dlatego koniecznością jest, aby zawitało w każdej święconce. Dużą zaletą jajek jest to, że mogą być podawane na wiele sposobów:

  • jajka faszerowane (z pietruszką, pieczarkami),

  • jajka z chrzanem i majonezem,

  • pasta jajeczna,

  • kotlety z jajkiem,

  • jako dodatek do żurku lub innej zupy.

Często jajka są również idealnym dodatkiem do sałatki na Wielkanoc, która kojarzy się z wspomnianym świętem.

Jakie sałatki na Wielkanoc?

Jak już wcześniej zostało napisane, na stole nie może zabraknąć różnorodnych sałatek, które dominują przy większości Świąt. Najczęściej przygotowywana jest:

  • sałatka ryżowa z tuńczykiem,

  • sałatka gyros,

  • sałatka jarzynowa,

  • sałatka z porów,

  • sałatka jajeczna.

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz