Co przygotować na grilla i jaki sprzęt wybrać?
Pogoda zachęca do spędzania czasu na dworze, więc sezon grillowy czas zacząć! Do organizacji wymarzonej imprezy niezbędny będzie dobry sprzęt. Zanim zaprosisz gości, sprawdź, jaki grill ogrodowy wybrać i na co zwrócić uwagę przy zakupie sprzętu. Nie zapomnij też o dobrym menu. Dowiedz się, jakie mięso i warzywa będą najlepsze i jak w kilku krokach przygotować szybkie przekąski na grilla.
Grill gazowy czy węglowy, a może elektryczny?
Na rynku znajdziesz ogromny wybór grillów. Przede wszystkim zwróć uwagę na powierzchnię rusztu, szczególnie jeśli planujesz organizować duże imprezy dla rodziny i przyjaciół. Równie ważna jest moc sprzętu, im bardziej zaawansowany, tym moc będzie wyższa, nawet do 5 kW. Przeczytaj, czym charakteryzują się różne modele i postaw na najlepszy.
Grill gazowy
Wśród grillów gazowych znajdziesz modele, które zasilane są gazem ziemnym i wymagają dostępu do instalacji oraz takie, w których wykorzystuje się propan butan z butli. Wybór zależy od Twoich potrzeb. Jeśli szukasz grilla do otwartej kuchni w ogrodzie, wybierz sprzęt zasilany gazem ziemnym. Gdy zależy Ci na mobilnym modelu, zdecydowanie postaw na drugie rozwiązanie. Dlaczego warto wybrać grill gazowy? To sprzęt prosty w obsłudze, a także tani w eksploatacji, który pozwala na kontrolowanie temperatury i szybkie rozpalanie.
Grill węglowy
Tego typu grille są najczęściej wybierane, dlatego w sklepach znajdziesz ogromny wybór modeli, od grilla murowanego po jednorazowy. Plusem grilla węglowego jest łatwość rozpalania oraz wygoda – potrzebne są jedynie węgiel i podpałka.
Grill elektryczny
Czyli grill, który wymaga dostępu do prądu, więc nie sprawdzi się wszędzie, jednak szeroki wybór rozmiarów i modeli sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. A więc jaki grill elektryczny wybrać? Dostępne są modele dwustrefowe o dużej powierzchni, które pozwalają na przygotowanie wielu potraw i grillowanie ich z obydwu stron, a także grille elektryczne jednostrefowe tradycyjne.
Grill opalany drewnem
Grille przypominające kominki to duży sprzęt, najczęściej murowany, który daje większe możliwości. Taki grill z wędzarnią pozwoli również na przygotowanie aromatycznych dań rybnych.
Na jakie akcesoria zwrócić uwagę?
Wybierając grill ogrodowy, weź pod uwagę dodatki, które ułatwią przygotowywanie potraw. Jeśli planujesz grillować kurczaka lub indyka, szukaj modeli z rożnem obrotowym. Przydatne będą też wszelkiego rodzaju tacki do pieczenia warzyw.
Uwielbiasz pizzę i chcesz zaserwować ją prosto z grilla? Szukaj kamieni do pizzy, które możesz położyć na ruszcie. Masz niespodziewanych gości? Przydadzą się dodatkowe ruszty, które możesz w każdej chwili dostawić i grillować piętrowo. Ułatwieniem w czasie przygotowywania potraw będzie zamontowany termometr, który pozwoli kontrolować temperaturę. Oczywiście niezbędne będą też poręczne szczypce.
Co zrobić na grilla? Jakie mięso wybrać?
Sezon grillowy nie obejdzie się bez dobrego mięsa. Sprawdź, jakie wybrać i przeczytaj wskazówki, jak je dobrze przyrządzić.
Wieprzowina
Najlepszy wybór to grillowane mięso wieprzowe, które jest soczyste, miękkie i kruche, więc rozpływa się w ustach. Najlepsze są steki z karkówki lub żeberka. Mięso grilluj koniecznie pod przykryciem, a wcześniej zamarynuj w tymianku, rozmarynie, musztardzie i keczupie. Gotowe mięso nie powinno być przy kości różowe, by to sprawdzić, natnij kawałek. Jako dodatek idealnie sprawdzą się grillowane bakłażany i pomidory oraz świeża sałata.
Drób
Jeśli wolisz delikatniejsze mięso, postaw na drób. Piersi, skrzydełka czy udka to ulubiony przysmak najmłodszych. Piersi z kurczaka najlepiej grillować na tackach, a z udek nie ściągać skóry. Oczywiście wcześniej dodaj ulubione przyprawy, możesz wybrać kurkumę, imbir i cynamon, by nadać orientalnego charakteru. Takie mięso najlepiej komponuje się ze świeżą sałatą.
Wołowina
Przysmak na każdej rodzinnej imprezie, jednak przygotowanie wymaga trochę umiejętności. Wybieraj mięso intensywnie czerwone, najlepiej antrykot, rostbef lub polędwicę. Grilluj bez przykrycia, a wcześniej zamocz w delikatnej marynacie. Jeśli przesolisz, mięso może okazać się twarde.
Jakie warzywa będą pasować do mięsa?
Najlepsze na grilla będą cukinie, bakłażany, kukurydza, papryka, seler, pomidory, a także cebula i szparagi. Grillowane warzywa sprawią, że potrawa stanie się jeszcze bardziej aromatyczna. Poza tym tak przygotowane warzywa są chrupkie i słodkie. Wcześniej warto posmarować je olejem oraz doprawić solą i pieprzem.
Jak zrobić szaszłyki na grilla?
Zrobienie pysznych szaszłyków jest proste i szybkie. Oto garść porad:
- wybierz dobre mięso, najlepsze będą baranina, jagnięcina, udziec z indyka czy wieprzowina
- dzień wcześniej zamarynuj mięso w mieszance ziół prowansalskich, oleju, occie lub winie
- pokrój ulubione warzywa, możesz dodać też ananas albo oliwki
- namocz patyczki w wodzie, nie będą się palić
- wysusz patyczki i nakładaj kawałki mięsa i warzyw, posmaruj wszystko olejem
- grilluj na rozgrzanym ruszcie lub tackach do 30 minut
A jeśli potrzebujesz więcej inspiracji, to sprawdź, jak przygotować dania na grilla. Smacznego!