Ciasta bez pieczenia – pyszny pomysł na deser

Ciasta bez pieczenia – pyszny pomysł na deser

Szukasz pomysłu na ciasto bez pieczenia? Koniecznie sprawdź nasze przepisy na malinową chmurkę i górę lodową - te przepyszne ciasta o poetyckich nazwach mogą być trochę pracochłonne, jednak ich smak z pewnością wynagrodzi cały twój wysiłek! Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie składniki będą ci potrzebne i jak zrobić ciasta bez pieczenia krok po kroku.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Ciasto góra lodowa

Góra lodowa to pyszne ciasto, które przygotujesz bez pieczenia. Jest nieco pracochłonne, ale jego smak z pewnością wynagrodzi twój wysiłek!

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę budyniową:

  • 600 ml mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 żółtko,
  • 200 g masła,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów.

Składniki na polewę:

  • 250 g masła,
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 1 łyżka kakao.

Najpierw przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek - ubij w misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp cukier i ucieraj pianę tak długo, aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Dodaj żółtka i wymieszaj na najniższych obrotach. Pod koniec ubijania do masy jajecznej dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj. Ciasto wylej do blachy i piecz w temperaturze 170 st. C. około 25-35 minut. Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół.

Przygotuj krem. Do garnka wlej mleko, odlewając pół szklanki. Zagotuj razem z cukrem. Do mleka w szklance wsyp budyń i dodaj żółtko, wymieszaj. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlej zawartość szklanki. Gotuj do zgęstnienia masy, ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. W misce utrzyj masło na puch, następnie stopniowo dodawaj zimny budyń.

Do blachy, w którym piekł się biszkopt włóż jeden blat ciasta, na niego wyłóż połowę kremu i wyrównaj wierzch. Następnie połóż drugą część biszkoptu i resztę kremu, wyrównaj. W krem budyniowy powkładaj na stojąco biszkopty.

Przygotuj polewę. Masło, wodę i cukier umieść w garnku, podgrzewaj do momentu rozpuszczenia. Całość schłódź w lodówce. Następnie roztopione masło wymieszaj mikserem z mlekiem w proszku. Polewę podziel na dwie części - do jednej dodaj kakao i wymieszaj.

Na biszkopty wylewaj na przemian raz ciemną, raz jasną polewę. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Ciasto malinowa chmurka

Czyż malinowa chmurka nie kojarzy się z pysznym, rozpływającym się w ustach deserem? Właśnie takie jest to ciasto, które możesz przygotować przez cały rok, także z mrożonych malin.

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 żółtka,
  • 30 g cukru pudru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół opakowania cukru wanilinowego,
  • 150 g mąki,
  • 100 g masła.
Składniki na krem śmietanowy:
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%,
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii.
Składniki na galaretkę z malinami:
  • 600 g malin,
  • 3 malinowe galaretki,
  • 3,5 szklanki wrzącej wody.
Składniki na bezę:
  • 3 białka,
  • 150 g cukru do wypieków,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 50 g płatków migdałów.
Przygotowanie zacznij od ciasta kruchego. Składniki na spód szybko zagnieć ręcznie lub zmiksuj w malakserze. Uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez 60 minut. Przygotuj prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno formy.

Wyrównaj, ponownie schłódź w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwaj widelcem. Piecz w temperaturze 190 – 200 st. C. przez około 15 – 20 minut, aż do zezłocenia. Wyjmij i wystudź.

Zrób galaretkę. Malinowe galaretki rozpuść we wrzącej wodzie. Przestudź, wymieszaj z malinami. Odłóż do lodówki, aż galaretka trochę zgęstnieje. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj i schłódź ponownie w lodówce.

Przygotuj krem. Wszystkie składniki umieść w misie miksera. Ubij, aż do otrzymania gęstego kremu. Krem przygotuj bezpośrednio przed nałożeniem go na ciasto.

Przygotuj bezę. Białka umieść w misie miksera, ubijaj, zwiększając obroty miksera, aż do otrzymania sztywnej pianki. Stopniowo, cały czas ubijając, dodawaj cukier, aż do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodaj skrobię ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwróć do góry dnem. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy. Oprósz płatkami migdałów. Piecz w temperaturze 140 st. C. przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Wystudź.

Ciasto wyjmij z lodówki, gotowy krem wyłóż na galaretkę, wyrównaj. Na wierzch wyłóż wystudzoną bezę. Schłódź jeszcze przez 2 godziny w lodówce (jednak malinowa chmurka najlepiej będzie się kroiła po całej nocy w lodówce).

malinowa chmurka

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także