Artykuł sponsorowany

Chleb bez tajemnic

Chleb bez tajemnic

Choć „nie samym chlebem człowiek żyje”, większości z nas trudno jest wyobrazić sobie bez niego życie. Technika piekarska idzie do przodu jak każda inna. Przez lata zmienił się sposób, w jaki wyrabiane jest pieczywo, a także jego skład. Nie wszystkie te zjawiska są dla nas korzystne, dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, pytając o skład chleba.

Krótka historia chleba

Pierwszym ze zbóż, z których wytwarzano coś na wzór chleba, było proso, jeden z podstawowych składników posiłków naszych przodków. Następnie nadeszła era pszenicy, z dużą zawartością składników odżywczych oraz dłuższym czasem przechowywania. Pierwsze „chleby” miały postać płaskich placków pieczonych w popiele. Nie przypominały wypieków dostępnych dzisiaj. Dopiero po latach zwiększono pulchność zbożowych placków, poddając ciasto fermentacji. Sprawiło to, że polepszyły się walory smakowe chleba, który stał się także łatwiejszy do strawienia. Współczesne piekarnie ciągle się rozwijają – częstym widokiem są ostatnio takie, które oferują pieczywo prosto z pieca, szczycąc się przy tym ogromnym asortymentem, w którym bardzo często znajdziemy tradycyjne oraz regionalne produkty. Często piekarnie łączą się z cukierniami. Piekarnia - Cukiernia Tyrka Anita Tyrka, Tomasz Tyrka s.c. oferuje nie tylko wszelkiego rodzaju tradycyjne i nowoczesne pieczywo, ale także różnego rodzaju wyroby cukiernicze i półcukiernicze.

Moda na zdrowy chleb

Mimo wszystko technologia poszła do przodu i wyrób pieczywa staje się coraz bardziej zautomatyzowany. Nie jest to szkodliwe zjawisko, bo dzięki temu pieczywo ma niską cenę, a piekarnie mogą zaspokoić potrzeby wszystkich swoich klientów. Trochę mniej korzystne jest powszechne stosowanie nowych surowców oraz dodatków, które w nadmiarze mogą nam po prostu zaszkodzić – preparatów białkowych i enzymatycznych, a także środków konserwujących. Na szczęście, zgodnie z obowiązującą od niedawna modą na zdrowe żywienie, pieczywo bez takich ulepszaczy cieszy się coraz większą popularnością. Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami, a to może tylko cieszyć. Są też korzystne substancje, które polepszają właściwości wizualne pieczywa, ale także zwiększają jego wartość odżywczą czy trwałość. Należą do nich między innymi mąka sojowa, lecytyna, miód czy mąka ziemniaczana.

Walory pieczywa według techniki piekarskiej

Rodzaje pieczywa technicy piekarscy opisują różnymi parametrami. Przyjrzeliśmy się ich pracy i zdobyliśmy informacje, według których najważniejsze z walorów pieczywa to:

  • trwałość,

  • powszechność,

  • podzielność,

  • sytość,

  • gotowość do spożycia.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz