Artykuł sponsorowany

Chemia do higieny kuchni – jakie środki sprawdzą się najlepiej?

Chemia do higieny kuchni – jakie środki sprawdzą się najlepiej?

Kuchnia to pomieszczenie, w którym powierzchnie mebli i nie tylko bardzo szybko się brudzą. Wpływ na to ma charakterystyka eksploatacji – to właśnie w tym miejscu przygotowuje się posiłki, co nieodłącznie związane jest z powstawaniem wielu rozmaitych zanieczyszczeń. Niektóre z nich są szczególnie trudne do usunięcia, np. tłuste plamy. W takich sytuacjach należy zastosować odpowiednią chemię. Jakie środki przydadzą się zatem do czyszczenia kuchni?

Jak poradzić sobie z tłustymi zabrudzeniami?

Pieczenie, wędzenie i przede wszystkim smażenie – przy większości typów obróbki mięs wydziela się sporo oparów. Składają się one z mikroskopijnych cząstek tłuszczu, które najczęściej osiadają na meblach czy rusztach wykorzystywanych do przygotowywania potraw. Są to zabrudzenia bardzo trudne do usunięcia. Użycie zwykłych detergentów bywa nieskuteczne, dlatego lepszym wyborem są w tym wypadku specjalne środki dostępne w asortymencie firmy Dorchem. Mowa o profesjonalnej chemii do higieny kuchni.

Do tłustych plam i innego rodzaju zabrudzeń doskonale nadadzą się preparaty do zanieczyszczeń smolistych. Za ich pomocą można szybko i bezproblemowo wyczyścić nie tylko ruszt, meble czy piekarnik, ale nawet znajdujący się w ogrodzie grill. Kłopotliwe ślady po gotowaniu usuwane są w krótkim czasie, co sprawdza się nie tylko w domach i mieszkaniach, ale też w lokalach gastronomicznych. Ich właściciele powinni zdecydować się na zakup chemii do higieny kuchni, do której zaliczają się też inne produkty. Jakie z nich warto nabyć?

Jakie detergenty przydają się przy czyszczeniu kuchni?

Oprócz preparatów do zanieczyszczeń smolistych w pomieszczeniu służącym do przygotowywania posiłków dobrze sprawdzi się też odkamieniacz. Zalicza się on do chemii przeznaczonej do higieny kuchni, ale można go stosować także w łazience czy toalecie. To środek, który pozwala usunąć osady z kamienia z różnego rodzaju powierzchni. Najczęściej nieestetyczne ślady są zauważalne w umywalkach czy zlewach. Również baterie i ich dodatkowe elementy narażone są na działanie twardej wody i tym samym pojawienie się trudnego do usunięcia nalotu.

Chemia do higieny kuchni to również mydła i płyny dezynfekujące do rąk. Podczas przygotowywania posiłków należy zachować czystość. To szczególnie istotne w przypadku dań, które nie są poddawane obróbce termicznej. Zwalcza ona większość bakterii znajdujących się na produktach spożywczych. Zawsze jednak dobrze jest je umyć pod bieżącą wodą, uprzednio dbając o higienę osobistą poprzez zastosowanie wspomnianego mydła czy płynu dezynfekującego. W sprawdzonych hurtowniach z chemią do kuchni można też nabyć środki przeznaczone zarówno do mycia ręcznego, jak i mechanicznego.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz