Materiał Partnera

Charakterystyka odzieży gastronomicznej

Charakterystyka odzieży gastronomicznej
Do noszenia specjalnej odzieży roboczej zobowiązanych jest wiele grup zawodowych. Wszystko uzależnione jest od specyfiki wykonywanej pracy. Jedną z branż, w której obowiązkowe jest noszenie specjalnej odzieży, jest gastronomia. Odzież robocza w tej branży ma na celu nie tylko dbać o wizerunek danej marki, ale także zapewnia ochronę pracownika i higienę podczas wykonywania przez niego zadań.

Odzież gastronomiczna – co na to prawo?

Prawo narzuca na pracodawców obowiązek dostarczenia pracownikowi odzieży roboczej, jeśli istnieje ryzyko, że prywatna odzież pracownika podczas wykonywania przez niego obowiązków służbowych może ulec zabrudzeniu lub zniszczeniu oraz w przypadku, gdy charakter pracy wymaga przestrzegania zaleceń sanitarnych i z zakresu higieny pracy. Szczegóły dotyczące obowiązków pracodawcy w tym zakresie można znaleźć w art. 2377 kodeksu pracy.

Czym powinna charakteryzować się odzież gastronomiczna?

Odzież gastronomiczna powinna być przede wszystkim schludna i estetyczna. W tej branży odzież stanowi pewnego rodzaju wizytówkę firmy. Czyste, wyprasowane koszule czy fartuchy obsługi będą świadczyły o wysokim poziomie usług i zachęcały do zjedzenia posiłku w danym lokalu. Odzież gastronomiczna powinna być wykonana z wysokich jakościowo materiałów, które będą wytrzymałe na pranie w wysokich temperaturach.

W woj. podkarpackim godną polecenia firmą oferującą wysokiej jakości odzież gastronomiczną jest GastroGal z Rzeszowa.

Dlaczego odzież gastronomiczna jest potrzebna?

Odzież gastronomiczna ma za zadanie chronić pracownika – zapewni mu nie tylko bezpieczeństwo, ale także osłoni jego prywatne ubrania przed zabrudzeniami. Odzież gastronomiczna jest również tak zaprojektowana, aby umożliwić jak najwyższy stopień higieny podczas wykonywania obowiązków służbowych. Największą rolę grają tu oczywiście czapki kucharskie, dzięki którym włosy kucharza nie znajdą się w daniu klienta.

Odzież gastronomiczna – odzież ochronna, czy robocza?

W zasadzie – jedno i drugie. Wykorzystanie konkretnego rodzaju odzieży będzie uzależnione od rodzaju zajmowanego stanowiska. Odzież robocza, nazywana również zawodową, służy ochronie lub zastąpieniu prywatnych ubrań pracownika, natomiast odzież ochronna jest przystosowana do zapewnienia bezpieczeństwa pracownikowi podczas wykonywania przez niego obowiązków służbowych. Odzież ochronna zastępuje odzież osobistą i chroni pracownika przed niebezpieczeństwami wynikającymi z wykonywanej przez niego pracy. Przykładem mogą być specjalne koszule z długim rękawem lub fartuchy gastronomiczne, które chronią kucharza przed poparzeniem się pryskającym olejem.

Opracowanie:
Rzeszów, Reja 13
tel. 17 860 25 90
Oceń artykuł (0)
0,0
Komentarze
Dodaj komentarz