Artykuł sponsorowany

Charakterystyka lad cukierniczych

Charakterystyka lad cukierniczych

W miejscach, w których produkuje i sprzedaje się słodkie wypieki, niezbędnym elementem wyposażenia okazują się lady cukiernicze. Służą one do eksponowania towarów, a zarazem utrzymywania ich w optymalnej temperaturze. Dzięki temu wszystkie walory smakowe, odżywcze i wizualne zostają zachowane. Odpowiednia prezentacja produktów może pozytywnie przełożyć się na zyski firmy.

Lady cukiernicze znajdują zastosowanie w wielu miejscach — piekarniach, sklepach spożywczych, restauracjach i kawiarniach. Są ustawione w taki sposób, aby klient mógł swobodnie obejrzeć asortyment, zanim zdecyduje się na jego zakup. Najważniejszą rolą, jaką pełnią urządzenia chłodnicze, jest utrzymywanie odpowiedniego zakresu temperatur. Takiego, który zapewni świeżość wyrobów.

Lady cukiernicze jako element wyposażenia lokalu

Lady cukiernicze służą do przechowywania i eksponowania ciast, deserów i napojów. Miejsca, w których znajduje się żywność, powinny być estetycznie wykonane, solidne i zachęcające do zakupu. Dlatego stosuje się eleganckie obudowy, podświetlenie czy dodatkowe półki. Meble są dostępne w wielu formach — okrągłe, narożne czy prostokątne, aby idealnie dopasować się do ułożenia lokalu. Ponadto mogą być łączone w różnych konfiguracjach, tworząc tym samym ciągi chłodnicze.

Dobór lad cukierniczych do miejsca ekspozycji

Na rynku jest dostępnych wiele modeli lad cukierniczych. W ofercie Frigo System znajdują się zarówno meble chłodnicze przeznaczone do ekspozycji w lokalu, jak również urządzenia zapleczowe. W zależności od miejsca i sposobu ustawienia lady, jak również przechowywanych w niej produktów, zwróć uwagę na:

  • wielkość sklepu lub lokalu — w supermarketach najlepszą opcją okażą się rozbudowane ciągi chłodnicze, w małych sklepach wystarczające będą pojedyncze lady (podobnie w restauracjach i kawiarniach),
  • rodzaju produktów — niektóre klasyfikują się do przechowywania w temperaturze od 0 do 14oC, inne wymagają temperatur ujemnych, nawet do -25oC,
  • rodzaju sprzedaży — samoobsługa lub towar podawany przez sprzedawcę. W przypadku samoobsługi sprawdzą się modele z podnoszonymi klapami lub witryny całkiem pozbawione przedniej szyby,
  • moc chłodnicza i rodzaj agregatu — wewnętrzny lub zewnętrzny.

Niemniej istotna jest budowa i wygląd lad cukierniczych. Zwłaszcza te, które stanowią główne wyposażenie lokalu, powinny mieć nowoczesny design. Ciekawą opcją są meble chłodnicze w drewnianych obudowach lub minimalistyczne projekty ze stali ocynkowanej z granitowymi ladami. Dodatkowymi funkcjami są oświetlenie LED oraz kółka, które czynią ladę mobilną.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz