Artykuł sponsorowany

Charakterystyka kuchni tureckiej

Charakterystyka kuchni tureckiej

Mówi się, że kuchnia turecka jest prawdziwym bogactwem smaków zawartych w różnorodności potraw. W kuchni tureckiej wyróżniamy między innymi łagodne przystawki oraz zupy, słodkie desery, a także pikantne dania główne. Kuchnia turecka pochodzi z terytorium Turcji - sama nazwa na to wskazuje. Jest to typowa kuchnia śródziemnomorska, wymagająca świeżych składników, a także celebrowania każdego posiłku. Dowiedz się, czym charakteryzuje się kuchnia turecka.

Charakterystyka

Kuchnia turecka, jak sama nazwa na to wskazuje - jest to kuchnia pochodząca z terytorium Turcji. Jest to to typowa kuchnia śródziemnomorska. Charakterystyczną cechą tej kuchni jest fakt, iż bardzo często następuje pełna swoboda w łączeniu składników. Turecka kuchnia bogata jest we wszelkiego rodzaju sery, ryby, warzywa oraz owoce morza. Kuchnia ta nie potrafiłaby się obejść bez przystawek - meze. W Turcji przystawki traktowane są wręcz jako rytuał jedzenia i są na tyle popularne, że powstają typowo tureckie restauracje serwujące tylko same przystawki. W kuchni tureckiej nie mogłoby zabraknąć herbaty, którą Turcy uwielbiają. Podają ją jako słodki i bardzo słodki napój. Jeśli chodzi o kawę, podają ją na 3 różne sposoby: półsłodka orta, bez cukru sade oraz słodka sekerli. Narodowym napojem Turków jest raki. Jest to anyżowa wódka o lekkim smaku lukrecji, podawana schłodzona. Dodatkowo, kuchnia turecka bogata jest w słodycze. Najpopularniejszymi są: baklava, lokum, ayran, acibadem kurabiyesi, helva czy kadayifi. Wybierając się na wakacje do Turcji, nie można obejść się bez posmakowania typowo tureckich potraw! W Polsce możemy wybrać się do restauracji serwujących dania tureckie.


Najpopularniejsze dania tureckie

Na rynku istnieje wiele restauracji takich jak np. Gyros Hot Anna Abou Daoud, która w swojej ofercie posiada kuchnię turecką. Wiele osób jada posiłki w restauracjach tureckich, najczęściej są to kebaby. Nikt nie wie jednak, jakie są najpopularniejsze dania tureckie. Jak już zostało wspomniane - najpowszechniejszym i najpopularniejszym wśród Polaków tureckim daniem jest kebab. W Turcji jest to narodowe danie. Znane i uwielbiane wszędzie. W tradycyjnej wersji jest to mięso pieczone na pionowym rożnie, warzywne dodatki a także sos jogurtowy. W zależności od odmiany, serwuje się go w cieście, bułce lub na talerzu. Kolejnym popularnym daniem tureckim jest kofta. Są to mięsne pulpeciki, które piecze się na poziomym ruszcie oraz nadziewa na szpikulec. Podaje się je z chlebkiem, ryżem bądź ziemniakami oraz sałatką. Popularnym i przede wszystkim smacznym daniem jest także pide - nazywa się tak turecką pizzę. Jest to pieczony, płaski chlebek w kształcie łódki, z dodatkiem sera, mielonego mięsa oraz warzyw. Do innych popularnych tureckich dań zaliczamy: ayran, pilaf, mercimek korbasi oraz baklawę.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz