Artykuł sponsorowany

Cechy dobrej restauracji włoskiej

Cechy dobrej restauracji włoskiej

Restauracje, których specjalnością jest kuchnia włoska powstają jak grzyby po deszczu. Można zaryzykować stwierdzenie, że każda miejscowość w tym kraju ma swoją włoską restaurację. Pytanie tylko jak rozpoznać lokal wysokiej klasy, w którym naprawdę poczujemy klimat włoskiej kuchni. Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć przedstawiając cechy dobrej włoskiej restauracji.

Jakie menu powinna serwować włoska restauracja?

Odpowiedź na to pytanie wydaje się być banalnie prosta. Menu powinno być włoskie. A jeśli Włochy to…pizza. I tak i nie. Wiele włoskich restauracji bazuje właśnie na pizzy zapominając, że kuchnia włoska ma do zaoferowania o wiele więcej niezwykłych pod względem smakowym dań. Urozmaicone menu to podstawa dobrej włoskiej restauracji. Dlatego obok pizzy powinny znaleźć się w nim tradycyjne włoskie sałatki, carpaccio wołowe, śródziemnomorska zupa rybna, krem z pomidorów, penne z brokułami, spaghetti carbonara, lasagne czy wreszcie tagliatelle z grzybami. Kuchnia włoska to także wyśmienite desery, których nie powinno zabraknąć w dobrym lokalu.

Oceniając menu nie możemy pominąć jakości serwowanych potraw. Świeże składniki, brak konserwantów, a także wykorzystanie produktów sezonowych to baza, na której można zbudować smaczne, włoskie menu. Świeże, wolne od konserwantów produkty, z których na bieżąco przygotowywane są zamówione potrawy to klucz do sukcesu.

Jak stworzyć klimat włoskiej restauracji?

W każdej restauracji najważniejszą kwestią jest smak potraw. Kuchnia włoska nie jest tu wyjątkiem. Niemniej jednak włoska restauracja oprócz potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego powinna zapewniać swoim Klientom włoski wystrój i klimat. Regionalna muzyka, wystrój nawiązujący do spotykanych we Włoszech restauracji czy wreszcie obsługa, która w rozmowie z Klientem potrafi błysnąć znajomością choćby podstaw języka włoskiego. To wszystko są małe detale, które tworzą jedną, spójna całość. Radosny, niemalże rodzinny klimat Włoch to coś czego Klienci szukają odwiedzając włoską restaurację. Często zafascynowani tym, co zobaczyli kiedyś podczas wyprawy do Włoch. Szukają tych samych smaków, tego samego klimatu i zapachu Italii.

Jak powinna funkcjonować włoska restauracja?

Co prawda Włosi sprawiają wrażenie ludzi wesołych i nieco beztroskich, to jednak włoskie restauracje cechuje pełen profesjonalizm oraz doskonała organizacja. Takie standardy należy też przenosić na polski grunt. I nie dotyczą one tylko lokali specjalizujących się w kuchni włoskiej. Smaczne potrawy, estetyka wystroju wnętrza i profesjonalizm obsługi kelnerskiej to nie wszystko. Doskonały stan techniczny zaplecza jest równie ważny jak dopracowana w najdrobniejszych szczegółach sala dla gości. Tylko profesjonalny sprzęt, na którym mogą pracować kucharze, w połączeniu ze sprawdzonymi recepturami zapewni oryginalny, włoski smak potraw.

Skoro wiemy już jak powinna wyglądać i funkcjonować włoska restauracja, to czas zadać sobie pytanie, gdzie można takową znaleźć? Doskonałym przykładem takiego lokalu jest Restauracja Del Villaggio z Izbicka. Wchodząc do lokalu można przenieść się w czasie do słonecznej Italii i spróbować jednej z niesamowitych potraw kuchni włoskiej.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz