Artykuł sponsorowany

Cechy dobrego mięsa – na co zwrócić uwagę przy zakupach

Cechy dobrego mięsa – na co zwrócić uwagę przy zakupach

Mięso w różnych postaciach stanowi ważny element diety prawie każdego z nas. Jest podstawą wielu potraw, a sposobów jego przyrządzania można wymieniać setki. Równie bogatą ofertę produktów prezentują producenci oraz zaopatrywane przez nich sklepy mięsne. Przy tak dużym wyborze trudno jest zdecydować, który będzie najlepszy. Poniżej prezentujemy krótki poradnik, który będzie pomocą przy zakupach.

Czynniki decydujące

Przez jakość mięsa rozumiemy jego przydatność do spożycia oraz wskaźnik bezpieczeństwa zdrowotnego. Ich wyznacznikiem są cechy takie jak barwa, smak, zapach, kruchość, soczystość oraz wodochłonność.

O jakości mięsa decydują liczne czynniki, do których zaliczamy pochodzenie żywca, warunki przygotowania do uboju, przebieg uboju i czynności poubojowych, poubojowe wychładzanie, czynności rozbiorowe i wykrwawialnicze, a także warunki przechowywania chłodniczego. To one decydują o wspomnianych wcześniej cechach oraz o wartości odżywczej produktu.

Ze względu na istotną rolę, jaką mięso pełni w naszym jadłospisie, powinniśmy wybierać produkty jedynie sprawdzonych producentów. Hurtownia Madar w Szczecinie ma w swojej ofercie wyroby czołowych producentów z Polski, dobranych pod względem oferowanej jakości.

Charakterystyka dobrego mięsa

Wszystkie zakłady masarskie poddawane są szczegółowej kontroli, która ma za zadanie nie dopuścić do sprzedaży produktów zagrażających zdrowiu. Jednak nawet wśród tych bezpiecznych znaleźć mogą się wyroby cechujące się lepszym lub gorszym smakiem. Inna będzie też ilość składników odżywczych.

To ostatnie związane jest z zawartością białek oraz obecnością łatwo przyswajalnego żelaza. Na tej podstawie ocenia się, że najwyższa wartość odżywczą ma mięso wołowe, a za nim znajduje się mięso z indyka. Na trzecim miejscu znajduje się mięso drobiowe, dalej baranina, wieprzowina oraz mięso drobiu wodnego.

Kryterium kruchości dotyczyć może jedynie mięsa chudego, ale tym, na co będziemy przede wszystkim zwracać uwagę podczas zakupów, jest barwa i ogólny wygląd zewnętrzny. Świeże, dobrej jakości mięso będzie miało kolor czerwony o różnej intensywności. Zasinienia czy obeschnięte fragmenty świadczą o tym, że jest ono stare lub niewłaściwie przechowywane, a tym samym już niesmaczne.

Wędliny oraz kiełbasy, jako produkty przetworzone, mają już różne barwy, co oznacza, że nie zawsze możemy ocenić jakość po wyglądzie. Musimy wtedy zwrócić uwagę na inne cechy. Ważne jest poznanie składu na etykiecie produktu – unikajmy konserwantów. Przy wyborze wyrobów garmażeryjnych kierujmy się zawartością mięsa w stosunku do innych substancji.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz