Candy bar na wesele - jak go zorganizować?

Candy bar na wesele - jak go zorganizować?

Candy bar to coraz popularniejsza atrakcja na wesele i inne przyjęcia, takie jak komunie czy chrzciny. Słodki stół cieszy nie tylko podniebienie gości, ale również i oko. Słodkości, które się na nim znajdują często są pięknie ozdobione i swoim wyglądem nawiązują do tematu przewodniego przyjęcia. Zastanawiasz się, jak zaplanować słodki stół na swoje wesele? Skorzystaj z naszych porad.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Candy bar – z czego się składa?

Candy bar to po prostu słodki stół. Tego typu atrakcja staje się coraz popularniejsza na przyjęciach takich jak wesela, komunie czy chrzciny. Obok pięknie przyozdobionego stołu ze słodkościami nikt nie potrafi przejść obojętnie! Słodki stół jest też świetną alternatywą dla klasycznych ciast i deserów, które bardzo rzadko potrafią zaskoczyć gości.

Kreatywnie przygotowany candy bar to nie tylko nowatorska forma deseru, ale i atrakcja sama w sobie. W ramach słodkiego stołu para młoda może indywidualnie skomponować zestaw różnych słodkości w taki sposób, aby i organizatorzy przyjęcia, i goście mogli nacieszyć się smakołykami.

Co możemy znaleźć na słodkim stole:

  • mini deserki w pucharkach,
  • makaroniki,
  • babeczki,
  • pralinki i trufle,
  • beziki,
  • mini donuty,
  • pączki,
  • cake pops,
  • ptysie.

słodki stół

Candy bar – w tym przypadku wygląd ma znaczenie

Dekoracja słodkiego stołu jest równie istotna, jak to, co się na nim znajdzie. Planując candy bar, pamiętaj, że nie jest to zwykły stół z ciastem.

Ponieważ większość z nas "je oczami" słodki stół może stanowić jedno z najchętniej odwiedzanych miejsc na przyjęciu. Warto postawić go z dala od tańczących gości, ale nie bezpośrednio przy bufecie z daniami na ciepło.

Candy bar powinien być widoczny - tak, aby nawet gość z najodleglejszego końca sali chciał przedrzeć się przez pozostałych gości, aby spróbować choć jednej babeczki! Do dekoracji przydadzą ci się takie akcesoria, jak:

  • toppery,
  • tabliczki z napisami,
  • girlandy,
  • ozdobne podkładki,
  • serwetki,
  • wazony z bukietami.

Dekoracje powinny być dopasowane do stylu przyjęcia. Jeśli organizujesz wesele w stylu glamour, dobrym pomysłem będzie postawienie na złote makaroniki, babeczki posypane jadalnym brokatem, trufle i praliny. Z kolei na przyjęciu w stylu rustykalnym świetnie sprawdzą się desery przygotowane na podkładkach ozdobionych mchem, dekoracje z drewna czy stojak z donutami. Spersonalizować możesz również same słodkości, na przykład decydując się na ciasteczka z inicjałami pary młodej. 

dekoracja słodkiego stołu

Ile kosztuje słodki stół na wesele?

Candy bar możesz zorganizować na dwa sposoby - zamówić gotowy słodki stół w całości lub zorganizować go na własną rękę. 

W pierwszym przypadku jego cena uzależniona będzie od liczby gości oraz rodzaju słodkości. W dużych miastach za słodki stół na około 100 osób trzeba zapłacić 2000 zł.

Jeśli zdecydujesz się na samodzielne stworzenie candy baru, słodkości możesz zamówić w cukierni a naczynia wypożyczyć lub kupić własne. Warto też zapytać się właściciela sali weselnej, czy nie mógłby wypożyczyć swoich naczyń na tę okazję.

Na cenę candy baru zorganizowanego na własną rękę będą się więc składać koszt zakupu/wypożyczenia naczyń, koszt słodkości oraz dekoracje. Cena takiego stołu z pewnością będzie niższa, niż w przypadku korzystania z usług zewnętrznej firmy. Pamiętaj jednak, że to dodatkowy obowiązek, o który musisz zadbać przed ślubem.

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży