Ayran – turecki sposób na orzeźwienie

Niepowtarzalny smak, łatwość przygotowania oraz wspomaganie odchudzania – to tylko kilka z wielu zalet ayranu. Ten turecki napój jest również doskonałym sposobem na upały. Od wielu lat dużą popularnością cieszy się już nie tylko na Bliskim Wschodzie, ale i w Europie czy Stanach Zjednoczonych. Czym właściwie jest ten mleczny przysmak? Poznaj właściwości koktajlu oraz sprawdź, jak go podawać i przyrządzić.


Sposób na upały prosto z Turcji, czyli czym jest ayran?
Największą popularnością cieszy się wśród mieszkańców Bliskiego Wschodu oraz Bałkanów. Turyści odwiedzający Turcję mogą spotkać się z nim na każdym kroku – przede wszystkim w barach i restauracjach z lokalną kuchnią. Ayran, bo o nim mowa to mleczny napój bezalkoholowy przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego. Kojarzy się z gorącym klimatem i pikantnymi potrawami. Doskonale gasi pragnienie i łagodzi ostry smak tradycyjnych dań orientalnych. Sprawdzi się również jako dodatek do grillowych przekąsek.
Turecki napój można zakupić w wielu dyskontach i sklepach spożywczych (w Polsce można go spotkać pod nazwą ajran). Klasyczny ayran jest jednak na tyle łatwy w przygotowaniu, że warto spróbować przyrządzić jego domową wersję. Powstaje z połączenia wody oraz nabiału w odpowiednich proporcjach (zazwyczaj 2:1 lub 1:1). Do tej mlecznej przekąski dodaje się również sól oraz czasem pieprz. W wielu przypadkach jego równie charakterystyczną cechą jest występowanie piany.
Turcy traktują napój jako swój towar eksportowy oraz narodowy skarb. Dlatego też tradycyjnie podaje się go w ozdobnym szkle nawet podczas eleganckich przyjęć. Poza krajem jogurtowy koktajl doczekał się swoich odpowiedników. Ormianie i Arabowie określają przysmak jako tan, a Grecy nazywają go ariani. Alternatywą dla tureckiego ayranu jest indyjskie lassi czy irańskie doogh.
Dlaczego warto pić ayran?
Turecki przysmak powinni spożywać przede wszystkim miłośnicy napojów mlecznych – smakiem przypomina bowiem słony i rozwodniony jogurt. Jednak ogromna popularność wynika w szczególności z wielu cennych właściwości ayranu. Do najważniejszych zalet spożywania koktajlu należą:
- Działanie orzeźwiające: skutecznie gasi pragnienie (szczególnie w połączeniu z miętą), a jednocześnie wyrównuje poziom wody i soli w organizmie. Pozwala również uzupełnić braki składników odżywczych i minerałów.
- Wspomaganie odchudzania: niskokaloryczny ayran (w 100 ml napoju znajdziemy 47 kcal) jest polecany przez dietetyków, ponieważ poprawia metabolizm i trawienie.
Poza tym jogurt turecki:
- Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i zwalcza problemy trawienne;
- Stanowi świetny sposób na ukojenie po spożyciu dużej ilości alkoholu;
- Ma właściwości uspokajające, więc wpływa na jakość snu;
- Poleca się kobietom w ciąży lub karmiącym ze względu na laktogoniczne właściwości;
- Działa łagodząco podczas spożywania pikantnych potraw;
- Zwiększa odporność organizmu.
- Wykorzystuje się w kosmetologii, ponieważ pozytywnie wpływa na stan cery.
Jak zrobić aryan?
Pomimo rosnącej popularności oraz wbrew kolejnym modyfikacjom tradycyjny ayran przygotowuje się z jogurtu, wody i soli. Do najciekawszych dodatków należą mięta, czosnek czy owoce (napój podobnie jak indyjskie lassi, często łączony jest z mango). Gotowy przysmak najlepiej serwować schłodzony, ponieważ wtedy działa wyjątkowo orzeźwiająco. Najczęściej podaje się go z kebabem. Choć można koktajl spożywać samodzielnie, to warto potraktować go jako uzupełnienie innych dań – słonych, ostrych i grillowanych.
Domowy ayran należy stworzyć z dobrej jakości składników. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku gęsty jogurt typu greckiego czy bałkańskiego. Po rozcieńczeniu wodą zachowa on odpowiednią gęstość i smak. Choć istnieją ustalone proporcje, to ilość wody często zależy od własnych preferencji. Można podczas mieszania spienić napój, aby stał się bardziej delikatny. Dla uzyskania jeszcze większej świeżości można przyozdobić przysmak miętą.
Aryan – tradycyjny przepis
Do przygotowania klasycznej wersji napoju potrzebujemy:
- 1 szklankę jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego);
- 1 szklankę wody;
- szczyptę soli;
- listek mięty do dekoracji (ewentualnie).
Wszystkie składniki na ayran należy umieścić w wysokim naczyniu i połączyć ze sobą za pomocą miksera czy blendera. Całość mieszamy do momentu zyskania piany. Tak przygotowany napój warto przechowywać w lodówce i podawać niedługo po przyrządzeniu. Jeżeli wolisz słodsze propozycje na upały, to sprawdź nasze przepisy na pyszne lemoniady.