Artykuł sponsorowany

ANMA – precyzyjnie wykonane i funkcjonalne opakowania spożywcze

ANMA – precyzyjnie wykonane i funkcjonalne opakowania spożywcze

Z opakowaniami spożywczymi stykami się na co dzień, podczas robienia zakupów. Często to ich wygląd sprawia, że decydujemy się na zakup konkretnego produktu. Producenci żywności doskonale wiedzą, że ładnie zapakowany towar wzbudza zaufanie i jest chętniej kupowany. Jednak to nie wygląd, a właściwości danego opakowania są najważniejsze. Bezpieczne, dopasowane do produktu i precyzyjnie wykonane opakowania spożywcze oferuje firma ANMA z Milanówka.

ANMA – krótki opis działalności

Głównym profilem działalności firmy ANMA jest produkcja opakowań z tworzyw sztucznych dla branży rolno-ogrodniczej, spożywczo-cukierniczej i przemysłowej. Jej oferta zawiera między innymi: opakowania techniczne, wkładki do bombonierek, opakowania rozsadowe, opakowania zamykane na gorąco, blistry czy pudełka na grzyby i owoce.

„W naszej codziennej pracy stawiamy przede wszystkim na wysoką jakość wytwarzanych wyrobów. Do produkcji opakowań używany tylko tych tworzyw sztucznych, które zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością. Wyróżnia nas krótki czas realizacji zamówień oraz konkurencyjne ceny. Dzięki wykwalifikowanej kadrze pracowników nasze produkty są nie tylko precyzyjnie wykonane i bardzo bezpieczne, ale także zawsze dostarczane na czas”

– mówi przedstawiciel firmy.

Jakie właściwości powinny mieć opakowania spożywcze?

Przede wszystkim powinny być zaprojektowane i wykonane w taki sposób, żeby nie oddziaływały negatywnie na żywność. Bezpieczeństwo to podstawa, a co jeszcze jest ważne? Poniżej kilka istotnych właściwości opakowań spożywczych:

  • ochrona produktów przed psuciem oraz uszkodzeniami mechanicznymi,

  • dopasowanie do towaru pod względem wielkości,

  • zapewnienie świeżości i walorów smakowych,

  • odpowiednie zaprezentowanie produktu, zachęcające do jego zakupu,

  • wygodny dostęp do zawartości,

  • spełnienie norm technologicznych i prawnych.

W co najczęściej pakowana jest żywność spożywcza?

Większość artykułów spożywczych umieszczana jest w opakowania z tworzyw sztucznych. Widać to na przykładzie takich produktów, jak: mleko, jogurty, oleje, sery, mięso czy wędliny. Warto przy tym zaznaczyć, że to, w co pakowana jest żywność, ma ogromne znaczenie. Dlatego do produkcji opakowań spożywczych należy używać tylko bezpiecznych tworzyw, do których należą między innymi polistyren (PS) oraz polipropylen (PP). Na sklepowych półkach możemy także zobaczyć żywność umieszczoną w słoikach, opakowaniach kartonowych lub w metalowych puszkach.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz