5 potraw wielkanocnych, które koniecznie musisz przygotować

5 potraw wielkanocnych, które koniecznie musisz przygotować

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. To czas świętowania i spotkań w gronie rodziny i przyjaciół przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć tradycyjnych dań. Dowiedz się, jakie słodkie i wytrawne potrawy na Wielkanoc są najbardziej popularne. Sprawdź, jak udekorować mazurka i przygotować różne warianty jajek faszerowanych.

1. Tradycyjne i nietypowe jajka faszerowane

Jajka to symbol życia i nieodłączony element świątecznego stołu. Poznaj ciekawe propozycje na mniej i bardziej popularne jajka faszerowane.  

  • Jajka po tatarsku – jedna z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych. Sos tatarski przygotowuje się z kilku składników – cebuli, pieczarek, ogórków, chrzanu i majonezu.
  • Jajka faszerowane awokado – masz ochotę na trochę egzotyki? Postaw na meksykańską wersję jajek  z guacamole na bazie awokado, czosnku i soku z limonki. Możesz też po prostu połączyć rozgniecione awokado z majonezem i szczypiorkiem.
  • Jajka na ostro – kolejna mniej oczywista propozycja to jajka dla wielbicieli pikantnych smaków. Zamiast zwykłego pieprzu lub chrzanu ostrości doda posiekana papryczka jalapeno.
  • Jajka faszerowane serem kozim – wymieszaj kozi ser z posiekanymi pomidorami suszonymi i aromatyczny farsz gotowy.
  • Jaka faszerowane tuńczykiem – ugotowane żółtka, tuńczyk i majonez zmiksuj w blenderze. Dopraw solą i pieprzem, dla smaku możesz dodać kapary lub suszone pomidory.

Nie wiesz, jak udekorować jajka faszerowane? Jeśli nie chcesz upychać farszu łyżką, wykorzystaj specjalne worki do szprycowania, wtedy jajka będą prezentować się estetycznie. Do dekoracji możesz wykorzystać drobne warzywa. Przekrój połówki pomidorków koktajlowych lub rzodkiewek i połóż na jajkach. Dobrze prezentuje się świeżo posiekany szczypior, koperek, pietruszka i obowiązkowo – rzeżucha.

2. Biały barszcz lub żurek

Barszcz i żurek to dwie tradycyjne potrawy wielkanocne w Polsce. Czym się różnią? Żurek jest przygotowywany na zakwasie z mąki żytniej i podawany z ziemniakami, a barszcz biały gotowany na zakwasie z mąki pszennej oraz wywarze z boczku i kiełbasy. Do zup oczywiście dodaje się również jajka i chrzan.

3. Aromatyczny domowy pasztet

Wśród potraw na Wielkanoc nie powinno zabraknąć domowego pasztetu z cielęciny, wieprzowiny lub indyka. Chcesz dodać aromatu? Formę do pieczenia wyłóż plastrami boczku. Oprócz pasztetu na świątecznym stole obowiązkowo muszą znaleźć się też inne mięsa – biała kiełbasa, szynka gotowana, pieczona lub wędzona, a także faszerowany schab i pieczeń rzymska.

4. Mazurek wielkanocny

To symbol świąt i obowiązkowa pozycja na każdym wielkanocnym stole. Tradycyjny mazurek wykonuje się z kruchego ciasta i przekłada bakaliami. Możesz wykonać różne wariacje tego ciasta – szczególnie popularne są mazurki kajmakowe czy cytrynowe. Prawdziwy mazurek powinien być przede wszystkim bogato udekorowany.To smaczna dekoracja świątecznego stołu i wielkanocnego koszyka.

Zastanawiasz się, jak udekorować mazurka wielkanocnego? Bazę stworzysz z rozpuszczonej białej lub gorzkiej czekolady. Do dekoracji sprawdzą się migdały, orzechy, rodzynki i inne bakalie. Dzieci z pewnością wybiorą kolorowe posypki. Stwórz bazie z migdałów, a gałązki z polewy z ciemnej czekolady. Jeśli chcesz zaszaleć, poszukaj gotowych cukrowych ozdób. Możesz też samodzielnie ulepić rozmaite kształty z masy marcepanowej.

5. Babka wielkanocna

Babka czekoladowa, w polewie czy z migdałami – to kolejna obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, która ucieszy każdego łasucha. A co symbolizuje babka wielkanocna? Zgodnie z tradycją, jeśli gospodyni uda się upiec dobrze wyrośniętą babę, gwarantuje to powodzenie przez cały rok. 

Oceń artykuł (1)
5,0
Komentarze
Dodaj komentarz