5 pomysłów na nietypowy makowiec

5 pomysłów na nietypowy makowiec

Rodzinna celebracja świąt i różnych innych okazji nie może się w Polsce obejść bez słodyczy i domowych wypieków. Wśród popularnych i lubianych przez nas łakoci poczesne miejsce zajmuje makowiec, czy to w formie zawijanej strucli, czy też w postaci makowego placka. A gdyby tak zrobić go inaczej? W dzisiejszym artykule podpowiadamy 5 ciekawych pomysłów na ciasto z makiem. Zapraszamy do lektury!

1. Makowiec zawijany inaczej

Na początek proponujemy makowiec w tradycyjnym ujęciu, jednak zawijany nieco inaczej, a przez to o wiele łatwiejszy do smakowitego podziału! Przygotowuje się go tak samo, jak zwykły makowiec drożdżowy. Robiąc ciasto przesiejmy mąkę wraz z solą i cukrem, dodajmy rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże instant oraz olej. Następnie składniki wyróbmy na gładką masę i odstawiamy na około 2 godziny – będzie wyrastać. Po wyrośnięciu weźmy się za wałkowanie i doprowadźmy placek do grubości około 5mm. Potem posmarujmy go przygotowaną uprzednio masą makową i zawińmy w roladę, a na koniec… pokrójmy w około 3-centymetrowe plastry i ułóżmy na wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką blasze. Zostawmy 2-cm odstępy między plastrami, przykryjmy bawełnianą tkaniną i odłóżmy do wyrośnięcia. Tymczasem rozgrzejmy piekarnik do 175°C, zaś kiedy plastry makowca wyrosną – posmarujmy je z osobna roztrzepanym jajem, ozłoci ono skórkę. Pieczmy około 30 minut i udekorujmy lukrem, rodzynkami czy kandyzowaną skórką pomarańczową – uzyskamy makowiec zawijany, wprost zapraszający do podzielenia się nim z bliskimi. Aż szkoda, że nie podają takich smacznych kąsków w cukierniach!

2. Makowiec z ciasta francuskiego

Kolejną nieszablonową propozycją jest przygotowanie makowca z ciasta francuskiego. Wersja ta jest o tyle ciekawa, że nie trzeba w zasadzie przygotowywać ciasta, wystarczy je po prostu kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym lub w hipermarkecie. Dlatego cała odpowiedzialność za bogactwo smaku tego makowca spoczywa na jego masie makowej – powinna być ona gęsta, lepka, wilgotna i delikatnie słodka. Robiąc ją więc warto poszukać regionalnych przepisów na makowiec i sprawdzić, jak nasze babcie czy prababcie wzbogacały mak. Niektóre przepisy polecają bowiem dodanie do masy makowej masła, jaj lub ubitej piany z białek. Dalej jest już z górki – wykładamy masę na płat ciasta, zwijamy w roladę i wkładamy do foremki wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Nakłuwamy ciasto, by oddychało i pieczemy ok. 50 min w 180°C.

3. Zdrowy makowiec bez cukru i nabiału

W dobie coraz powszechniejszych alergii pokarmowych chętnie sięgamy po potrawy i przekąski, które nie obciążają układu trawiennego. Dlatego makowiec bez cukru i nabiału może stać się hitem naszych najbliższych imprez. Jak go upiec? Wystarczy przygotować mak, niepaloną kaszę gryczaną, płatki owsiane (można użyć bezglutenowe dla osób z uczuleniem na gluten), ponadto suszone morele, niesłodzone mleko sojowe, olej kokosowy, banana, proszek do pieczenia i cynamon. Następnie zemleć na drobno płatki, kaszę i mak oraz wymieszać je z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Jednocześnie blenderem utrzeć razem mleko sojowe, banana, namoczone morele i olej. Obie masy wymieszać ze sobą dokładnie i piec 45 min. W 180°C foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy pewności co do jakości i pochodzenia naszych składników, to warto po produkty do tego makowca udać się do sklepu ze zdrową żywnością.

4. Makowiec z serem

Bardzo ciekawym, acz i popularnym rozwiązaniem jest zaproponowanie gościom makowca z serem, lub, jak kto woli, sernika z makiem. Tu już sprawa mocno się komplikuje, trzeba bowiem będzie przygotować 2 rodzaje masy oraz kruche ciasto na spód. Do masy serowej wykorzystajmy twaróg sernikowy, jajka, cukier i cukier waniliowy oraz torebkę waniliowego budyniu. Co do maku – by było szybciej, można wykorzystać masę w puszce, będzie trzeba dodać do niej jajka, rodzynki i kaszę manną. Spód ciasta zaś powstanie z mąki, żółtek, masła lub tłuszczu roślinnego, cukru pudru oraz soli.

Zacznijmy od ciasta. Najpierw mieszamy składniki sypkie – mąkę, sól i puder, wkrajamy masło, wbijamy żółtka i zagniatamy całość w ciasto. Po wyrobieniu owijamy folią i odkładamy na godzinę do lodówki. Po jej upływie wykładamy ciasto na dno blachy, przekłuwamy powierzchnię w kilku miejscach i pieczemy ok. 20 minut w 180°C, aż nabierze apetycznego złocistego koloru. Masę makową położymy na cieście, robimy ją więc jako drugą. Bierzemy puszkę maku i mieszamy ją mikserem z jajkami, rodzynkami (można je nieco namoczyć) i kaszą manną. Jest gotowa, więc bierzemy się za masę serową. Mieszamy twaróg z jajami i cukrem do jednorodnej konsystencji, dodajemy budyń i miksujemy ponownie. Wykładamy obie masy na spód – najpierw majową, równamy ją, następnie serową. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C, następnie redukujemy ją do 150 i obrabiamy termicznie kolejne 30 minut. Ciasto jest gotowe. Można polać wierzch polewą i oprószyć pudrem.

5. Dla leniwych – makowiec bez pieczenia!

Ostatnią z ciekawych propozycji będzie ciasto makowe bez pieczenia. Do jego sporządzenia potrzebne będą: mak, sezam, siekane daktyle, rodzynki, siekane, namoczone wcześniej i odciśnięte orzechy (mogą być różne), ponadto migdały, wodę lub ulubione mleko roślinne oraz słodzik w syropie, np. agawa, melasa czy syrop klonowy. Najpierw mielimy ziarna do bardzo drobnej konsystencji; pomocny będzie blender lub nawet młynek elektryczny. Dodajemy orzechy, dobrze, jeśli również są zmielone. Mieszamy masę bardzo dokładnie dodając słodkiego syropu, a jeśli dalej nie jest dostatecznie wilgotna – uzupełniamy odrobiną mleka roślinnego. Tak przygotowane ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki na keks i ubijamy je bardzo dokładnie, jak najściślej. Wkładamy na kilka godzin do lodówki – po wyjęciu jest gotowe. Smacznego!

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz