Artykuł sponsorowany

5 nawyków żywieniowych, które są ważne w zdrowej diecie

5 nawyków żywieniowych, które są ważne w zdrowej diecie

Zdrowe odżywianie jest jednym z kluczowych elementów zdrowia. Wszyscy wiemy, że jest ważne, lecz nieliczni potrafią zmienić dietę i trzymać się jej zaleceń przez dłuższy okres czasu. Jednak nie ma co się poddawać, nawet jeśli masz za sobą kilka podejść do zdrowego odżywiania. Są bowiem pewne nawyki, które można wdrożyć, aby poczuć się lepiej bez konieczności radykalnych zmian. Oto one.

Postaraj się ograniczyć produkty przetworzone

Zdrowe odżywianie stara się wyeliminować na tyle, na ile jest to możliwe produkty przetworzone. Aby podnieść walory smakowe i przedłużyć termin przydatności takich produktów, producenci dodają do nich sól, cukier, tłuszcze utwardzone, polepszacze smaku, konserwanty, czyli wszystko to, czego organizm potrzebuje w niewielkich ilościach lub w ogóle.

Nawadniaj się regularnie

Organizm potrzebuje wody do najróżniejszych procesów, bez wody po prostu nie ma życia. O odpowiednim nawadnianiu zapominamy najczęściej w trakcie upałów lub podczas intensywnej aktywności fizycznej. Zadbaj o to, aby 2/3 spożywanych w ciągu dnia płynów stanowiła woda, popijaj ją często, ale w małych ilościach.

Ogranicz czerwone mięso

Istnieją mocne dowody pokazujące, że częste lub regularne spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko chorób nowotworowych, chorób układu krążenia oraz cukrzycy. Warto wyeliminować zwłaszcza przetworzone czerwone mięso, tj. parówki, burgery, kiełbasy, wędliny. Kwestią dyskusyjną pozostaje surowe mięso, lecz to najlepiej omówić z doświadczonym dietetykiem.

Postaraj się ograniczyć biały cukier

Ze względu na szkodliwe działanie, cukier bywa nazywany białą śmiercią białego człowieka. Można go znaleźć w wielu produktach żywnościowych, głównie w tych “przetworzonych” (słodzone napoje, soki, słodycze). Na potrzeby stopniowej zmiany nawyków żywieniowych można przyjąć, że rozsądnie jest pożywać do około 10% kalorii pochodzących z produktów przetworzonych.

Zaproś do swojej diety “dobre tłuszcze”

Zdrowe nawyki żywieniowe obejmują również dodanie do diety tłuszczy zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe. Bogatym źródłem takich kwasów są oleje roślinne tłoczone na zimno, np. olej lniany, z orzechów włoskich, z pestek winogron, oliwa z oliwek.

Profesjonalne porady dietetyczne

Niezastąpioną pomocą w dietetycznych zmianach są porady specjalisty - dietetyka z Poradni Dietetycznej Anety Zając. Specjalista nie tylko dysponuje bogatą wiedzą. Jego zadaniem jest przede wszystkim stworzenie planu żywieniowego dopasowanego do twoich potrzeb. Dietetyk przeprowadza z klientem wywiad, dokonuje niezbędnych pomiarów i określa dobowe zapotrzebowanie na kalorie. Dzięki temu jest w stanie skomponować dietę dopasowaną do indywidualnych potrzeb.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz