5 inspiracji na letnią lemoniadę

5 inspiracji na letnią lemoniadę

Marzysz o orzeźwiającym napoju, który ugasi pragnienie w trakcie upalnego lata? Postaw na lemoniadę! Ten tradycyjnie przygotowywany z cytryn i wody mineralnej napój wymyślono już 1300 lat temu! Chociaż czasy się zmieniły, lemoniada nadal jest niezastąpiona podczas wakacyjnych imprez w ogródku i spotkań z przyjaciółmi. Sprawdź nasze 5 pomysłów na lemoniadę i przygotuj ją samodzielnie!

Lemoniada – sposób na letnie orzeźwienie

Podobno lemoniadę wymyślono już 1300 lat temu! W XIX wieku we Francji napój przygotowywany na bazie soku z cytryny i wody był podawany jako lekarstwo w paryskich szpitalach. Szybko powstały pierwsze firmy produkujące ten orzeźwiający napój, a podstawową wersję lemoniady wzbogacono o wariacje przygotowywane z różnych owoców – arbuza, truskawek czy rabarbaru. 

Teraz, chociaż czasy się zmieniły, lemoniada nadal jest popularna! Możemy sięgać po tradycyjną lub wzbogacać ją, dodając świeże zioła i przecier z ulubionych owoców. Do wyboru mamy również wersję z wodą gazowaną lub niegazowaną. Zobacz, jak łatwo zrobić lemoniadę i przygotuj napój dla siebie.

lemoniada

Jak zrobić lemoniadę?

Lemoniada tradycyjna

Aby przygotować tradycyjną wersję lemoniady, potrzebna jest jedynie woda mineralna, cytryna, kostki lodu, mięta oraz cukier lub miód. Jej zrobienie jest banalnie proste – wystarczy, że do dzbanka wrzucimy kawałki cytryny, które skropimy miodem lub posypiemy cukrem, a następnie owoce rozgnieciemy widelcem. Na koniec wlewamy wodę, wsypujemy lód i dokładnie mieszamy. Napój ozdabiamy listkami mięty. Jeśli chcemy, aby lemoniada cytrynowa była ostrzejsza w smaku, możemy dodać do niej dodać limonki.

Lemoniada cytrynowa

Lemoniada ogórkowa

Znudziły ci się owocowe wersje lemoniady? Zrób lemoniadę ogórkową!  Ogórek, podobnie jak arbuz, w większości składa się z wody, dlatego świetnie nadaje się do tego typu napojów. Aby przygotować lemoniadę ogórkową, wystarczy, że wrzucimy do napoju z wody i cytryny paseczki ogórka. Jeśli chcemy, aby aromat warzywa był bardziej wyczuwalny, możemy zetrzeć go na tarce. Tak przygotowany napój wstawiamy do lodówki na około 30 min, a następnie przecedzamy przez sito. Do gotowej lemoniady dodajemy lód i miętę lub rozmaryn.

Lemoniada truskawkowa

Kto z nas nie uwielbia truskawek? Latem, szczególnie podczas sezonu truskawkowego, warto wzbogacić lemoniadę właśnie o te owoce. Aby przygotować napój, truskawki zasypmy cukrem, by puściłyby sok, a następnie zmiksujmy je blenderem i przecedźmy przez sito, aby odzyskać jak najwięcej płynu. Następnie wrzućmy do dzbanka kostki lodu, listki mięty i wlejmy wodę mineralną, sok z cytryny, syrop cukrowy i zmiksowane truskawki. Podając napój, ozdóbmy szklankę całymi owocami i miętą. Aby zrobić lemoniadę truskawkową dla całej rodziny potrzebujemy około 1,5 szklanki truskawek.

lemoniada truskawkowa

Lemoniada mango

Jeśli lubisz egzotyczne smaki, z pewnością przypadnie ci do gustu domowa lemoniada z mango. Aby ją przygotować, zmiksuj obrane mango z cukrem trzcinowym. Powstały mus podgrzej do momentu, aż cukier się rozpuści i przetrzyj przez sitko. Do dzbanka wlej sok z cytryny, mus z mango i wodę mineralną a następnie wszystko wymieszaj. Gotową lemoniadę możesz ozdobić kawałkami owoców i listkami mięty. Aby smak był ciekawszy, do napoju możesz dodać również melisę. Dobrym pomysłem będzie też wkrojenie pomarańczy lub grapefruita.

Lemoniada arbuzowa

Aby przygotować arbuzową wersję lemoniady, musimy jedynie do klasycznej wersji napoju dodać zmiksowanego i przetartego przez sitko arbuza. Jeśli przygotowujemy lemoniadę arbuzową na imprezę, do szklanki wraz z lodem dodajmy kostki arbuza. Możemy też nabić kawałek owocu na brzeg szklanki lub włożyć do lemoniady ozdobną słomkę. Taki różowy napój z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich gości! Aby starczył nam na cały dzień, przygotujmy go z 1,5 kg arbuza i 2 l wody.

Lemoniada arbuzowa


Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (4)
4.8
Komentarze
Dodaj komentarz