Artykuł sponsorowany

4 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę, wybierając usługi cateringowe

4 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę, wybierając usługi cateringowe

Bez względu na to, czy organizujesz event firmowy, bankiet dla kontrahentów czy po prostu dużą imprezę domową, jej kluczowym elementem są przekąski, które zaserwujesz gościom. Musi być elegancko, zdrowo i – przede wszystkim – smacznie. Jeśli chcesz zaoszczędzić sporo czasu, a jednocześnie mieć pewność, że podane potrawy pozostawią po sobie pozytywne wspomnienia, zainwestuj w catering. Zobacz, na co zwrócić uwagę, wybierając ofertę.

Firm, które oferują usługi cateringowe na polskim rynku, przybywa z roku na rok. To dobra wiadomość dla Ciebie jako klienta. Możesz bowiem naprawdę dobrze przyjrzeć się dostępnym propozycjom i wytypować tę, która w pełni wpisuje się w Twoje oczekiwania. Musisz jednak wiedzieć, na co zwrócić uwagę, podejmując decyzję.

1.      Charakter menu

Zanim wybierzesz konkretną ofertę, zastanów się, jakie dania chcesz zaserwować swoim gościom: wymyślną i nietuzinkową kuchnię egzotyczną czy coś bliższego polskim korzeniom
i tradycji? To drugie rozwiązanie będzie korzystniejsze wówczas, gdy zależy Ci na tym, aby trafić w gusta każdej z zaproszonych osób. Nietypowe połączenia smaków czy duża pikantność potraw spoza naszego kręgu kulturowego nie zawsze będzie przyjęta pozytywnie. Sprawdź zatem, w jakiej kuchni specjalizuje się firma, która organizuje catering.

2.      Typ serwowanych dań

Czasem potrzebujesz klasycznych dań na ciepło – smacznego, tradycyjnego obiadu dla gości przyjęcia komunijnego czy imieninowego. W innych sytuacjach zaś lepiej sprawdzą się np. finezyjnie podane przekąski, tzw. finger food. Sprawdź, czy w menu lokalu, który ma obsłużyć Twoją imprezę pod kątem gastronomicznym znajdziesz odpowiednie typy potraw.

3.      Jakość potraw

Smak serwowanych dań będzie uzależniony od dwóch czynników. Pierwszym są umiejętności szefa kuchni i zespołu, który przygotuje menu. Sposób, w jaki potrawy zostaną przez nich skomponowane i doprawione, znacząco wpływa na wrażenia estetyczne i smakowe gości. Istotna jest jednak również sama jakość składników wykorzystanych do przyrządzenia cateringu. Zapytaj o nią i upewnij się, że potrawy powstają na bazie naturalnych receptur – bez „chemicznych ulepszaczy” i sięgania po inne sztuczne ułatwienia.

4.      Sposób dostawy potraw

Powinny one dotrzeć na miejsce eventu tak, by prezentowały się estetycznie, były łatwe do ułożenia na stołach, a przede wszystkim – zachowały odpowiednią temperaturę. To dlatego restauracje oferujące profesjonalny catering w Warszawie, np. Łasuch sp. z o.o. Kuchnia polska, dowożą dania w specjalistycznych pojemnikach. To one gwarantują najwyższy poziom higieny podczas transportu, a także pomagają utrzymać pożądany poziom ciepła.

A co z ceną cateringu? On również ma znaczenie. Warto jednak za priorytet uznać jakość dań oraz sprawność obsługi a nie koszt ich zakupu. To te czynniki wpływają w największym stopniu na zadowolenie Twoich gości.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz