4 propozycje na zdrowe jesienne surówki
Jesień do idealny czas na przygotowanie pysznych i pożywnych potraw. Na talerzach królują seler, por oraz kapusta czerwona i kiszona. Nie wiesz, jak przygotować warzywa, by zasmakowały każdemu? Nie masz czasu na długie siedzenie w kuchni? Poznaj 4 świetne przepisy na szybkie i proste surówki na jesień. Dowiedz się, co pasuje do selera, pora oraz kapusty i jak podkręcić ich smak.
Surówka z czerwonej kapusty
Czerwoną kapustę wyróżnia czerwono-fioletowa barwa. Kiedyś była podstawą staropolskiej kuchni, dziś na stołach pojawia się rzadziej. Właściwości czerwonej kapusty są nie do przecenienia, więc warto sięgać po nią częściej.
Warzywo to pomaga w walce z anemią, jest źródłem żelaza, miedzi i magnezu. Jest niskokaloryczne, zawiera błonnik i obniża pozom cholesterolu, dlatego kapustę chętnie wybierają osoby będące na diecie. To źródło składników odżywczych i antocyjanów chroniących przed wolnymi rodnikami. Jeśli więc chcesz zachować młodość i zdrowie, jedz czerwoną kapustę jak najczęściej!
Poznaj przepis na pyszną i szybką surówkę z czerwonej kapusty:
Składniki:
pół kapusty czerwonej,
1 jabłko,
pół cebuli,
pół cytryny,
kilka łyżek oleju rzepakowego,
pieprz, sól, cukier.
Przygotowanie:
Obierz kapustę z wierzchnich liści.
Poszatkuj ją, posyp solą i ugniataj delikatnie, aż puści sok i zmięknie.
Odstaw kapustę na kilka minut.
Zetrzyj jabłka na tarce, najlepiej takiej o dużych oczkach.
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Wymieszaj składniki, skrop sokiem z cytryny, dodaj olej, sól i pieprz.
Odstaw na kilka minut i gotowe!
Surówka z pora
Por to kolejne warzywo, które idealnie pasuje do jesiennej sałatki. Zawiera cenne związki mineralne takie jak potas, sód, wapń, żelazo i fosfor. Por poprawia trawienie, działania moczopędnie. Jest polecany dla osób cierpiących na miażdżycę, z powodu zmęczenia, chorób wątroby i otyłości. Możesz spożywać warzywo zarówno na surowo, jak i gotowane lub pieczone. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek.
Poznaj przepis na pyszną i szybką surówkę z pora:
Składniki:
biała część pora – 2 sztuki,
1 jabłko,
kilka śliwek,
majonez lub jogurt,
sok z cytryny,
cukier, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Umyj por i posiekaj.
Jabłka i śliwki pokrój w kostkę.
Wymieszaj składniki.
Dodaj majonez lub jogurt.
Dopraw sokiem z cytryną, solą, cukrem i pieprzem.
Odstaw na godzinę i gotowe!
Surówka z kiszonej kapusty
Kiszona kapusta ma wiele zalet, jest niskokaloryczna i zdrowa. Poprawia trawienie, wzmacnia odporność, wspomaga serce i układ krążenia, dobroczynnie wpływa na kondycję skóry. Zawiera witaminę C, magnez, żelazo i potas, a także cenne bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają prawidłową florę bakteryjną jelit. Polecana dla osób odchudzających się, cukrzyków, a także wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie.
Poznaj przepis na pyszną i szybką surówkę z kiszonej kapusty:
Składniki:
pół kilograma kiszonej kapusty,
pół cebuli,
1 marchewka,
kilka łyżek oleju,
cukier,
pieprz,
Przygotowanie:
Poszatkuj kapustę i przełóż do miski.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub użyj szatkownicy.
Wymieszaj, dodaj cukier, pieprz, olej i gotowe!
Surówka z selera
Seler zawiera wiele cennych witamin, w tym witaminę C i E, witaminy z grupy B, a także fosfor, cynk, magnez, potas i żelazo. Warzywo jest niskokaloryczne, więc sprawdzi się w diecie osób dbających o linię. Poza tym oczyszcza organizm z toksyn, a także pobudza przemianę materii, niweluje zaparcia, działa moczopędnie, więc polepsza pracę nerek.
Poznaj przepis na pyszną i szybką surówkę z selera:
Składniki:
1 spory seler,
1 jabłko,
garść rodzynek,
sok z połówki cytryny,
majonez lub jogurt,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Seler i jabłko zetrzyj na średniej tarce.
Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Dodaj rodzynki i wymieszaj ponownie.
Dodaj majonez lub jogurt.
Dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj, odstaw do lodówki na godzinę i gotowe!
Szukasz innych przepisów? Przeczytaj, jak zrobić kapuśniak.