4 propozycje na zdrowe jesienne surówki

4 propozycje na zdrowe jesienne surówki

Jesień do idealny czas na przygotowanie pysznych i pożywnych potraw. Na talerzach królują seler, por oraz kapusta czerwona i kiszona. Nie wiesz, jak przygotować warzywa, by zasmakowały każdemu? Nie masz czasu na długie siedzenie w kuchni? Poznaj 4 świetne przepisy na szybkie i proste surówki na jesień. Dowiedz się, co pasuje do selera, pora oraz kapusty i jak podkręcić ich smak.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwoną kapustę wyróżnia czerwono-fioletowa barwa. Kiedyś była podstawą staropolskiej kuchni, dziś na stołach pojawia się rzadziej. Właściwości czerwonej kapusty są nie do przecenienia, więc warto sięgać po nią częściej.

Warzywo to pomaga w walce z anemią, jest źródłem żelaza, miedzi i magnezu. Jest niskokaloryczne, zawiera błonnik i obniża pozom cholesterolu, dlatego kapustę chętnie wybierają osoby będące na diecie. To źródło składników odżywczych i antocyjanów chroniących przed wolnymi rodnikami. Jeśli więc chcesz zachować młodość i zdrowie, jedz czerwoną kapustę jak najczęściej! 

Poznaj przepis na pyszną i szybką surówkę z czerwonej kapusty:

Składniki:

  • pół kapusty czerwonej,

  • 1 jabłko,

  • pół cebuli,

  • pół cytryny,

  • kilka łyżek oleju rzepakowego,

  • pieprz, sól, cukier.

Przygotowanie:

  1. Obierz kapustę z wierzchnich liści.

  2. Poszatkuj ją, posyp solą i ugniataj delikatnie, aż puści sok i zmięknie.

  3. Odstaw kapustę na kilka minut.

  4. Zetrzyj jabłka na tarce, najlepiej takiej o dużych oczkach.

  5. Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  6. Wymieszaj składniki, skrop sokiem z cytryny, dodaj olej, sól i pieprz.

  7. Odstaw na kilka minut i gotowe!

surówka z czerwonej kapusty

Surówka z pora

Por to kolejne warzywo, które idealnie pasuje do jesiennej sałatki. Zawiera cenne związki mineralne takie jak potas, sód, wapń, żelazo i fosfor. Por poprawia trawienie, działania moczopędnie. Jest polecany dla osób cierpiących na miażdżycę, z powodu zmęczenia, chorób wątroby i otyłości. Możesz spożywać warzywo zarówno na surowo, jak i gotowane lub pieczone. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek. 

Poznaj przepis na pyszną i szybką surówkę z pora:

Składniki:

  • biała część pora – 2 sztuki,

  • 1 jabłko,

  • kilka śliwek,

  • majonez lub jogurt,

  • sok z cytryny,

  • cukier, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umyj por i posiekaj.

  2. Jabłka i śliwki pokrój w kostkę.

  3. Wymieszaj składniki.

  4. Dodaj majonez lub jogurt.

  5. Dopraw sokiem z cytryną, solą, cukrem i pieprzem.

  6. Odstaw na godzinę i gotowe!

Surówka z kiszonej kapusty

Kiszona kapusta ma wiele zalet, jest niskokaloryczna i zdrowa. Poprawia trawienie, wzmacnia odporność, wspomaga serce i układ krążenia, dobroczynnie wpływa na kondycję skóry. Zawiera witaminę C, magnez, żelazo i potas, a także cenne bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają prawidłową florę bakteryjną jelit. Polecana dla osób odchudzających się, cukrzyków, a także wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie.

Poznaj przepis na pyszną i szybką surówkę z kiszonej kapusty:

Składniki:

  • pół kilograma kiszonej kapusty,

  • pół cebuli,

  • 1 marchewka,

  • kilka łyżek oleju,

  • cukier,

  • pieprz,

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę i przełóż do miski.

  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

  3. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub użyj szatkownicy. 

  4. Wymieszaj, dodaj cukier, pieprz, olej i gotowe!

surówka z kiszonej kapusty

Surówka z selera

Seler zawiera wiele cennych witamin, w tym witaminę C i E, witaminy z grupy B, a także fosfor, cynk, magnez, potas i żelazo. Warzywo jest niskokaloryczne, więc sprawdzi się w diecie osób dbających o linię. Poza tym oczyszcza organizm z toksyn, a także pobudza przemianę materii, niweluje zaparcia, działa moczopędnie, więc polepsza pracę nerek.

Poznaj przepis na pyszną i szybką surówkę z selera:

Składniki:

  • 1 spory seler,

  • 1 jabłko,

  • garść rodzynek,

  • sok z połówki cytryny,

  • majonez lub jogurt,

  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Seler i jabłko zetrzyj na średniej tarce.

  2. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

  3. Dodaj rodzynki i wymieszaj ponownie.

  4. Dodaj majonez lub jogurt.

  5. Dopraw solą i pieprzem.

  6. Wymieszaj, odstaw do lodówki na godzinę i gotowe!

Szukasz innych przepisów? Przeczytaj, jak zrobić kapuśniak.

Opracowanie:
Małgorzata
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz