4 propozycje na zdrowe jesienne surówki

4 propozycje na zdrowe jesienne surówki

Jesień do idealny czas na przygotowanie pysznych i pożywnych potraw. Na talerzach królują seler, por oraz kapusta czerwona i kiszona. Nie wiesz, jak przygotować warzywa, by zasmakowały każdemu? Nie masz czasu na długie siedzenie w kuchni? Poznaj 4 świetne przepisy na szybkie i proste surówki na jesień. Dowiedz się, co pasuje do selera, pora oraz kapusty i jak podkręcić ich smak.

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwoną kapustę wyróżnia czerwono-fioletowa barwa. Kiedyś była podstawą staropolskiej kuchni, dziś na stołach pojawia się rzadziej. Właściwości czerwonej kapusty są nie do przecenienia, więc warto sięgać po nią częściej.

Warzywo to pomaga w walce z anemią, jest źródłem żelaza, miedzi i magnezu. Jest niskokaloryczne, zawiera błonnik i obniża pozom cholesterolu, dlatego kapustę chętnie wybierają osoby będące na diecie. To źródło składników odżywczych i antocyjanów chroniących przed wolnymi rodnikami. Jeśli więc chcesz zachować młodość i zdrowie, jedz czerwoną kapustę jak najczęściej! 

Poznaj przepis na pyszną i szybką surówkę z czerwonej kapusty:

Składniki:

  • Pół kapusty czerwonej
  • 1 jabłko
  • Pół cebuli
  • Pół cytryny
  • Kilka łyżek oleju rzepakowego
  • Pieprz, sól, cukier

Przygotowanie:

  1. Obierz kapustę z wierzchnich liści
  2. Poszatkuj ją, posyp solą i ugniataj delikatnie, aż puści sok i zmięknie
  3. Odstaw kapustę na kilka minut
  4. Zetrzyj jabłka na tarce, najlepiej takiej  o dużych oczkach
  5. Pokrój cebulę w drobną kostkę
  6. Wymieszaj składniki, skrop sokiem z cytry, dodaj olej, sól i pieprz
  7. Odstaw na kilka minut i gotowe!

Surówka z pora

Por to kolejne warzywo, które idealnie pasuje do jesiennej sałatki. Zawiera cenne związki mineralne takie jak potas, sód, wapń, żelazo i fosfor. Por poprawia trawienie, działania moczopędnie. Jest polecany dla osób cierpiących na miażdżycę, z powodu zmęczenia, chorób wątroby i otyłości. Możesz spożywać warzywo zarówno na surowo, jak i gotowane lub pieczone. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek. 

Poznaj przepis na pyszną i szybką surówkę z pora:

Składniki:

  • Biała część pora – 2 sztuki
  • 1 jabłko
  • Kilka śliwek
  • Majonez lub jogurt
  • Sok z cytryny
  • Cukier, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyj por i posiekaj
  2. Jabłka i śliwki pokrój w kostkę
  3. Wymieszaj składniki
  4. Dodaj majonez lub jogurt
  5. Dopraw sokiem z cytrynem, solą, cukrem i pieprzem
  6. Odstaw na godzinę i gotowe!

Surówka z kiszonej kapusty

Kiszona kapusta ma wiele zalet, jest niskokaloryczna i zdrowa. Poprawia trawienie, wzmacnia odporność, wspomaga serce i układ krążenia, dobroczynnie wpływa na kondycję skóry. Zawiera witaminę C, magnez, żelazo i potas, a także cenne bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają prawidłową florę bakteryjną jelit. Polecana dla osób odchudzających się, cukrzyków, a także wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie.

Poznaj przepis na pyszną i szybką surówkę z kiszonej kapusty:

Składniki:

  • Pół kilograma kiszonej kapusty
  • Pół cebuli
  • 1 marchewka
  • Kilka łyżek oleju
  • Cukier
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę i przełóż do miski
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
  4. Wymieszaj, dodaj cukier, pieprz, olej i gotowe!

Surówka z selera

Seler zawiera wiele cennych witaminy, w tym witaminę C i E, witaminy z grupy B, a także fosfor, cynk, magnez, potas i żelazo. Warzywo jest niskokaloryczne, więc sprawdzi się w diecie osób dbających o linię. Poza tym oczyszcza organizm z toksyn, a także pobudza przemianę materii, niweluje zaparcia, działa moczopędnie, więc polepsza pracę nerek.

Poznaj przepis na pyszną i szybką surówkę z selera:

Składniki:

  • 1 spory seler
  • 1 jabłko
  • Garść rodzynek
  • Sok z połówki cytryny
  • Majonez lub jogurt
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Seler i jabłko zetrzyj na średniej tarce
  2. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj
  3. Dodaj rodzynki i wymieszaj ponownie
  4. Dodaj majonez lub jogurt
  5. Dopraw solą i pieprzem
  6. Wymieszaj, odstaw do lodówki na godzinę i gotowe!
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz