4 pomysły na świąteczne sałatki
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, kiedy stoły niemal uginają się do znajdujących się na nich potraw. Szukasz inspiracji na świąteczne dania? Chcesz wiedzieć, jak zrobić tradycyjną sałatkę jarzynową czy w jaki sposób przygotować sałatkę śledziową? Przeczytaj nasz poradnik i poznaj 4 pomysły na świąteczne sałatki, które możesz wykorzystać podczas wigilinych przygotowań. Smacznego!
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Do przygotowania sałatki jarzynowej będziesz poterzbować:
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 3 ziemniaki,
- 1 jabłko,
- 2 ogórki kiszone,
- cebulę,
- puszkę groszku konserwowego,
- 1 łyżkę musztardy,
- 4 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sałatka śledziowa po meksykańsku
Aby przygotować sałatkę, przygotuj:
- 200 g filetów śledziowych w occie,
- 140 g fasoli konserwowej,
- 140 g kukurydzy konserwowej,
- 140 g marchewki konserwowej,
- 3 kawałki marynowanej papryki,
- kawałek cebuli,
- przyprawy - papryczkę chili, oregano, kmin rzymski,
- 2 łyżki oleju roślinnego (lnianego, rzepakowego),
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku.
Sałatka z wędzonego kurczaka
W pierwszy i drugi dzień świąt możesz przygotować sałatkę z wędzonego kurczaka. Naszykuj:- 2 wędzone udka z kurczaka,
- puszkę kukurydzy,
- puszkę zielonego groszku,
- 1 woreczek ryżu,
- majonez,
- sól i pieprz do smaku.
Sałatka - śledź pod pierzynką
Ta kolorowa sałatka idealnie będzie się prezentować na wigilijnym stole. Aby ją zrobić, przygotuj:
- 3 płaty śledziowe,
- 3 duże ziemniaki,
- 3 duże marchewki,
- 2 buraki,
- kilka ogórków kiszonych,
- 1 pora,
- duże jabłko,
- cebulę,
- 3 jajka,
- majonez,
- musztardę,
- sól i pieprz do smaku.
Najpierw obierz ziemniaki, marchew i buraki. Ugotuj w osolonej wodzie. Następnie układaj na dnie salaterki poszczególne warstwy sałatki - w pierwszej kolejności pokrojne w małe kawałki i posmarowane od góry musztardą śledzie, następnie posiekaną cebulę, starte na tarce buraki i posiekane ogórki kiszone, starte na tarce ziemniaki, startą marchewkę, posiekanego pora i jabłko. Każdą warstwę smaruj od góry majonezem. Na koniec posiekaj jajko, posyp nim sałatkę i rozprowadź po wierzchu majonez. Przed podaniem sałatkę schłódź w lodówce.