3 przepisy na pyszne ciasta z gruszkami

3 przepisy na pyszne ciasta z gruszkami

Gruszki mają w sobie niewiele kalorii, za to mnóstwo potasu. W kuchni wykorzystywane są zarówno do dań wytrawnych, jak i jako główny składnik słodkich deserów. Zaraz po jabłkach stanowią jedno z najpopularniejszych owoców uprawianych w naszych sadach. Charakteryzują się słodkim smakiem oraz miękkim i delikatnym miąższem. Sprawdź, jak przygotować pyszne gruszkowe wypieki. Zainspiruj się najciekawszymi przepisami.   

Strony www Strony www

Jak zrobić ciasto z gruszkami?

Końcówka lata i jesień to nie tylko czas jabłek, ale i sezon na gruszki, który trwa od końca lipca do początku października. To właśnie wtedy wypełniają półki straganów i sklepów spożywczych. Ich słodkim smakiem można cieszyć się jednak zdecydowanie dłużej – stanowią bowiem doskonały składnik różnorodnych przetworów. Przede wszystkim są jednak klasycznym owocem deserowym.

Uprawiane w ogrodach i sadach różne odmiany gruszek chętnie spożywamy na surowo ze względu na ich wspaniały aromat oraz bogaty smak. Nie wszystkie gatunki można jednak wykorzystać do przygotowywania pysznych ciast. Najlepiej sprawdzą się w tym celu m.in. „Klapsa”, „Concorde” czy „Konferencja”. Ze względu na delikatny i kremowy miąższ nie należy ich za to używać do domowych weków. Do gruszkowych wypieków wybieraj mniej dojrzałe i twardsze owoce. Ale najpierw poznaj najlepsze przepisy na słodkie desery.

Tarta z gruszkami

Szukasz pomysłu na szybki placek z gruszkami? Idealnym rozwiązaniem będzie połączenie kruchego ciasta z soczystymi owocami. Gotowa tarta świetnie sprawdzi się podana na ciepło z lodami lub samodzielnie na zimno. Do przygotowania delikatnego wypieku potrzebujemy:  

1. Składniki na spód:

  • 125 g zimnego masła,

  • 250 g mąki pszennej,

  • 1 żółtko,

  • 50 ml wody,

  • 1 łyżka cukru pudru,

  • szczypta soli.

2. Składniki na nadzienie:

  • 200 g jogurtu naturalnego,

  • 100 g cukru pudru,

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżki mąki.

Na początku zagniatamy kruche ciasto. W tym celu łączymy ze sobą mąkę, cukier i masło. Po chwili dodajemy żółtko i wodę. Gotową masę chowamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je na stolnicy i przekładamy do formy. Nakłuwamy je widelcem i obciążamy np. fasolką. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.

Na tak przygotowany spód wykładamy pokrojone w plasterki owoce. Polewamy je kremem – stworzonym ze zmiksowanych ze sobą jajek, cukru oraz jogurtu naturalnego. Całość ponownie pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach. Tartę z gruszkami można dowolnie ozdobić np. roztopioną czekoladą.   

kruche ciasto z gruszkami

Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami

Jak można przełamać słodki smak dojrzałych gruszek? Spróbuj połączenia pysznych owoców z aromatycznym i lekko gorzkim kakao. Czekoladowy wypiek sprawdzi się na każdą okazję. Lista potrzebnych składników jest naprawdę krótka i zawiera:

  • 3 duże gruszki,

  • 2 szklanki mąki pszennej,

  • 1 szklankę cukru,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 2 łyżki kakao,

  • 2/3 szklanki mleka,

  • 2/3 szklanki oleju

  • 4 duże jajka

  • 1 tabliczkę czekolady deserowej.

Przygotowania prostego gruszkowego ciasta rozpoczynamy od ubicia mikserem jajek z cukrem. Do masy dodajemy kolejno olej, mleko oraz przesianą mąkę i kakao. Gdy masa jest już gładka, delikatnie dodajemy do niej posiekaną w małą kostkę gorzką czekoladę. Ciasto przelewamy do formy i wciskamy w nie kawałki gruszek. Całość możemy posypać delikatnie cukrem i pieczemy przez 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto francuskie z gruszkami i serem pleśniowym

Planujesz imprezę? Idealną przekąskę na słodko przygotujesz na bazie sezonowych gruszek. Wystarczy połączyć słodki owoc z kruchym spodem i lekko pikantnym serem. Do prostego wypieku można wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Poza tym potrzebujemy również:

  • 4 gruszki,

  • 2 sery pleśniowe (np. brie czy lazur),

  • pół szklanki orzechów włoskich,

  • jedno białko (opcjonalnie).  

Gruszkowy deser można stworzyć w szybki i prosty sposób. Wystarczy pokroić owoce na cienkie plasterki, drobno posiekać orzechy i zetrzeć na tarce o grubych oczkach wybrany ser. Później musimy ułożyć składniki na podzielonym na prostokąty cieście francuskim i posypać ulubionymi przyprawami. Pamiętaj, że brzegi masy warto posmarować białkiem. Całość pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni aż do zarumienienia.   

ciasto francuskie z gruszkami

Jak widzisz, gruszki w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do wytrawnych dań (sałatek czy zup typu krem) oraz jako podstawa zimowych przetworów. Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na sezonowe wypieki, to sprawdź, jak zrobić jagodzianki.  

Opracowanie:
Martyna
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz