3 pomysły na racuchy – z jabłkami, serem lub bananami
Racuchy to świetny pomysł zarówno na imprezową przekąskę w czasie karnawału, jak i pyszne śniadanie. Racuchy idealnie sprawdzą się jako słodki deser, który zasmakuje i dorosłym, i dzieciom, nawet niejadkom. Przedstawiamy nie tylko klasyczne, ale także bardziej wyszukane przepisy. Dowiedz się, jak zrobić drożdżowe racuchy oraz wersję bez drożdży. Poznaj przepisy na placki z jabłkami, placuszki twarogowe i fit placki z bananami.
Racuchy bez drożdży z jabłkami
Jeśli szukasz szybkiego przepisu na pyszne i puszyste placki z jabłkami, koniecznie wypróbuj tę recepturę. Do wykonania nie potrzebujesz drożdży. Jabłkowe racuchy są słodkie i znikają z talerza w kilka chwil. Z pewnością trafią w gust zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Do wykonania racuchów z jabłkami potrzebujesz:
- 2 jabłka
- ¾ szklanki mleka
- 1 szklankę mąki
- 1 jajko
- 1 łyżkę cukru
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę, cukier i sodę oczyszczoną.
- Dolej mleko, dodaj jajko i dokładnie połącz składniki za pomocą blendera.
- Przygotuj jabłka – obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie ćwiartki pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z ciastem.
- Na rozgrzaną patelnię wlej tłuszcz i nakładaj po łyżce ciasta.
- Smaż około 1-2 minuty i przewróć na drugą stronę.
I gotowe. Placuszki możesz posypać cukrem pudrem lub podawać z dżemem. Możesz pokombinować z przepisem i zamiast mleka użyć kefiru, maślanki lub jogurtu. Placki na kefirze mają charakterystyczny smak. Po prostu musisz spróbować.
Racuchy drożdżowe z serem
A teraz pora na klasyczny przepis na racuchy z drożdżami, ale tym razem z dodatkiem sera. Jeśli szukasz delikatnego smaku i znudziły ci się tradycyjne placki z jabłkami, koniecznie wypróbuj placuszki twarogowe. Są wyśmienite zarówno na śniadanie czy deser, jak i przekąskę w ciągu dnia.
Do wykonania drożdżowych racuchów z serem potrzebujesz:
- 250 gram twarogu
- 30 gram świeżych drożdży
- 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- Łyżeczkę cukru pudru
- Olej do smażenia
Wykonanie:
- Wymieszaj drożdże z odrobiną letniego mleka i cukrem, a następnie odstaw do wyrośnięcia.
- W misce zmiksuj mąkę, mleko, jajko, cukier oraz twaróg.
- Dodaj drożdże i wymieszaj, a następnie odstaw masę na około godzinę.
- Wylewaj łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem i piecz z dwóch stron, aż racuchy się zarumienią.
A na koniec posyp racuchy z serem cukrem pudrem lub polej ulubionym sosem.
Racuchy z bananami
Jeśli szukasz czegoś niebanalnego i chcesz zaskoczyć gości lub zachęcić niejadka, koniecznie spróbuj tego przepisu. Placuszki bananowe fit spodobają się też osobom dbającym o linię, ponieważ przepis nie zawiera cukru. Słodycz racuchom nadają dojrzałe banany.
Do wykonania potrzebujesz;
- 1 dojrzałego banana
- 130 g mąki
- Pół szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- Szczyptę soli
- Olej do smażenia
Wykonanie:
- Do blendera wrzuć banan, dodaj mąkę, mleko, sodę oraz sól i wymieszaj.
- Następnie odczekaj 10 minut.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, aż się zarumienią.
Z czym podawać racuchy?
A na koniec garść inspiracji na dodatki.
Racuchy możesz podawać tradycyjnie z:
- cukrem pudrem,
- dżemem,
- konfiturą.
Jeśli uwielbiasz mleczny smak:
- polej je jogurtem,
- podawaj z bitą śmietaną.
Powiewu świeżość dodadzą kwaskowe lub słodkie owoce, np.:
- porzeczki,
- truskawki,
- jagody,
- maliny.
Jeśli jesteś fanem czekolady, polej racuchy sosem czekoladowym.
Placuszki bananowe najlepiej smakują posypane cynamonem. Korzenny i lekko pikantny smak świetnie komponuje się ze słodyczą bananów.