3 pomysły na racuchy – z jabłkami, serem lub bananami

3 pomysły na racuchy – z jabłkami, serem lub bananami

Racuchy to świetny pomysł zarówno na imprezową przekąskę w czasie karnawału, jak i pyszne śniadanie. Racuchy idealnie sprawdzą się jako słodki deser, który zasmakuje i dorosłym, i dzieciom, nawet niejadkom. Przedstawiamy nie tylko klasyczne, ale także bardziej wyszukane przepisy. Dowiedz się, jak zrobić drożdżowe racuchy oraz wersję bez drożdży. Poznaj przepisy na placki z jabłkami, placuszki twarogowe i fit placki z bananami.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Racuchy bez drożdży z jabłkami

Jeśli szukasz szybkiego przepisu na pyszne i puszyste placki z jabłkami, koniecznie wypróbuj tę recepturę. Do wykonania nie potrzebujesz drożdży. Jabłkowe racuchy są słodkie i znikają z talerza w kilka chwil. Z pewnością trafią w gust zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Do wykonania racuchów z jabłkami potrzebujesz:

  • 2 jabłka
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 szklankę mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżkę cukru
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier i sodę oczyszczoną.
  2. Dolej mleko, dodaj jajko i dokładnie połącz składniki za pomocą blendera.
  3. Przygotuj jabłka – obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie ćwiartki pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z ciastem.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej tłuszcz i nakładaj po łyżce ciasta.
  5. Smaż około 1-2 minuty i przewróć na drugą stronę.

I gotowe. Placuszki możesz posypać cukrem pudrem lub podawać z dżemem. Możesz pokombinować z przepisem i zamiast mleka użyć kefiru, maślanki lub jogurtu. Placki na kefirze mają charakterystyczny smak. Po prostu musisz spróbować.

racuchy z jabłkami

Racuchy drożdżowe z serem

A teraz pora na klasyczny przepis na racuchy z drożdżami, ale tym razem z dodatkiem sera. Jeśli szukasz delikatnego smaku i znudziły ci się tradycyjne placki z jabłkami, koniecznie wypróbuj placuszki twarogowe. Są wyśmienite zarówno na śniadanie czy deser, jak i przekąskę w ciągu dnia.

Do wykonania drożdżowych racuchów z serem potrzebujesz:

  • 250 gram twarogu
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • Łyżeczkę cukru pudru
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Wymieszaj drożdże z odrobiną letniego mleka i cukrem, a następnie odstaw do wyrośnięcia.
  2. W misce zmiksuj mąkę, mleko, jajko, cukier oraz twaróg.
  3. Dodaj drożdże i wymieszaj, a następnie odstaw masę na około godzinę.
  4. Wylewaj łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem i piecz z dwóch stron, aż racuchy się zarumienią.

A na koniec posyp racuchy z serem cukrem pudrem lub polej ulubionym sosem.

racuchy z serem

Racuchy z bananami

Jeśli szukasz czegoś niebanalnego i chcesz zaskoczyć gości lub zachęcić niejadka, koniecznie spróbuj tego przepisu. Placuszki bananowe fit spodobają się też osobom dbającym o linię, ponieważ przepis nie zawiera cukru. Słodycz racuchom nadają dojrzałe banany.

Do wykonania potrzebujesz;

  • 1 dojrzałego banana
  • 130 g mąki
  • Pół szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • Szczyptę soli
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Do blendera wrzuć banan, dodaj mąkę, mleko, sodę oraz sól i wymieszaj.
  2. Następnie odczekaj 10 minut.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, aż się zarumienią.
racuchy z bananami

Z czym podawać racuchy?

A na koniec garść inspiracji na dodatki. 

Racuchy możesz podawać tradycyjnie z:

  • cukrem pudrem,
  • dżemem,
  • konfiturą. 

Jeśli uwielbiasz mleczny smak:

  • polej je jogurtem,
  • podawaj z bitą śmietaną. 

Powiewu świeżość dodadzą kwaskowe lub słodkie owoce, np.:

  • porzeczki, 
  • truskawki, 
  • jagody,
  • maliny. 

Jeśli jesteś fanem czekolady, polej racuchy sosem czekoladowym. 

Placuszki bananowe najlepiej smakują posypane cynamonem. Korzenny i lekko pikantny smak świetnie komponuje się ze słodyczą bananów.

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także