Artykuł sponsorowany

Zalety mięsa cielęcego

Zalety mięsa cielęcego

Mięso cielęce nie gości zbyt często na naszych stołach. Dużo większą popularnością cieszy się wszechobecna wieprzowina oraz oczywiście drób. Tymczasem to cielęcina ma zalety i właściwości, których mogą jej zazdrościć inne gatunki mięs. Dlatego w dzisiejszym artykule skupimy się na omówieniu charakterystyki mięsa cielęcego. Sprawdzimy jego skład, wartości odżywcze oraz zalety smakowe.

Jakie właściwości ma cielęcina?

Cielęcina należy do grupy mięs lekkostrawnych. Jest chuda, ma jasnoróżowy kolor i specyficzny, lekko kwaśny zapach. Jej wartości odżywcze powodują, że jest zalecana w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób starszych. A co dokładnie możemy nazwać cielęciną? Jest to mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy. Wedle ekspertów najbardziej wartościowe jest jednak mięso pozyskane z cieląt w wieku 4-8 tygodni. Taka cielęcina odznacza się wysoką wartością odżywczą. W 100 gram czystego mięsa znajdują się tylko 3 gramy tłuszczu oraz 20 gram białka. Te same 100 gram mięsa cielęcego ma zaledwie 108 kalorii. Skąd te wartości? Mięso młodych cieląt nie jest jeszcze poprzerastane tłuszczem międzymięśniowym, co jest charakterystyczne w przypadku starszych osobników. To pozwala zachować jego dietetyczny charakter i włączyć je do wielu potraw.

Jakie wartości odżywcze posiada cielęcina?

Słów kilka warto też poświęcić na omówienie składu cielęciny. Co ciekawe mięso cielęce jest bogatym źródłem kobalaminy, która bierze udział w tworzeniu oraz regeneracji czerwonych krwinek. Ponadto cielęcina odznacza się dużą zawartością żelaza. W związku z tym polecana jest szczególnie osobom, które cierpią na anemię. Mięso cielęce jest pełnowartościowym źródłem witaminy B1, B2 oraz niacyny. Biorąc pod uwagę wszystkie elementy tuszy cielęcej najbogatsza w witaminy i składniki mineralne jest wątroba. Jako jedyna wykazuje zawartość witaminy A i C. Warto dodać, że cielęcina jest dobrym źródłem sprzężonego kwasu linolowego. Jak dowodzą liczne badania związek ten wykazuje właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim działa przeciwmiażdżycowo, bakteriobójczo, hamuje rozwój cukrzycy typu 2 oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Delikatność mięsa cielęcego oraz niska zawartość substancji toksycznych powoduje, że ten gatunek jest szczególnie polecany jako pełnowartościowy element diety dla dzieci. Duża zawartość kolagenu w cielęcinie bardzo pozytywnie wpływa na tkankę kostną dziecka.

Liczne właściwości prozdrowotne oraz wyjątkowy smak mięsa zachęcają do wzrostu częstszego wykorzystania w kuchni kosztem innych gatunków mięsa. Potwierdzeniem wysokiej jakości mięsa dostępnego na rynku jest oferta firmy SKAD z Łomży, która proponuje nie tylko cielęcinę w półtuszach oraz cielęcinę rozbieraną na elementy, ale również mięso cielęce pakowane w vacuum. Wysokie standardy panujące w firmie gwarantują wysoka jakość i świeżość dostarczanego mięsa.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz