Artykuł sponsorowany

Wołowina – dlaczego warto ją spożywać?

Wołowina – dlaczego warto ją spożywać?

Zwiększona świadomość konsumentów dotycząca żywienia, walorów smakowych i otwarcia na nowe opcje kulinarne przełożyła się na zmianę asortymentu na półkach sklepowych. Zmiany te są efektem wysokich wymagań stawianych przez klientów. Wśród nich dużą popularnością cieszy się w ostatnim czasie mięso wołowe bogate w białko i mikroelementy. Wytwarzaniem tego rodzaju żywności zajmuje się producent wołowiny ECO-BEEF.

Ambitne cele producentów wołowiny

Polskie wysokiej jakości mięsa wołowe przygotowywane są zgodnie z wymaganiami systemów: HACCAP, IFS, BRC oraz z certyfikatami europejskimi dotyczącymi znakowania mięs. Realizacja ustalonych kamieni milowych przedsiębiorstwa osiągana jest poprzez nieustanne podnoszenie standardów technicznych infrastruktury, stałe monitorowanie i analizę wymagań klientów, realizację zakupów surowca o najwyższej jakości u zatwierdzonych dostawców i ciągłe doskonalenie metod produkcji. Wszystkie te elementy tworzą spójny obraz firmy skupiającej się na jakości dostarczanego mięsa wołowego, które coraz częściej gości na talerzach Polaków. W szerokiej gamie asortymentu oferowanego przez ECO-BEEF znajdziemy między innymi: chłodzone lub mrożone, pakowane próżniowo, czy też w specjalnej ochronnej atmosferze mięsa drobne z bydła dorosłego oraz z młodych byków i jałówek.

Kultura jedzenia mięsa wołowego

Największe spożycie tego rodzaju mięsa występuje w krajach Ameryki Północnej. W wielu stanach Stanów Zjednoczonych jest to głęboko zakorzeniony element kultury kulinarnej. W Polsce dotychczas bydło było przede wszystkim źródłem pozyskiwania mleka. Jednak w ostatnim czasie ten trend wyraźnie zaczął się zmieniać i polski przemysł spożywczy coraz bardziej skupia się na również na produkcji wołowiny.

Postawmy na wołowinę!

Polska wołowina to najlepszy wybór w stosunku jakość/cena, a w kategorii produktu naturalnego zajmuje bezapelacyjnie 1. miejsce wśród klientów rozpoznających jej walory organoleptyczne, czyli kruchość mięsa i co najistotniejsze – jego smak. Trzeba tutaj jednak nadmienić, że dotychczas 80% wołowiny produkowanej przez polskie przedsiębiorstwa było eksportowane z powodu braku kultury jedzenia wołowiny i mylnego spojrzenia na ten rodzaj mięsa jako na twarde i włókniste. Wychodząc naprzeciw zwiększonemu zapotrzebowaniu na polską wołowinę w ujęciu rynku krajowego, firma AGRAIMPEX (w której skład wchodzi producent wołowiny ECO-BEEF) stworzyła dedykowany program hodowli własnego stada bydła rasy Limousine. Charakterystycznymi cechami tej rasy, niewątpliwie najbardziej istotnymi z punktu widzenia konsumenta, są: wybitny rezultat uzysku mięśni względem tłuszczu i kości (tzw. wydajność rozbiorowa), której wskaźnik jest jednym z najwyższych względem innych ras. Ten czynnik bezpośrednio przekłada się na smak mięsa.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz