Artykuł sponsorowany

W jaki sposób działają ekologiczne pieczarkarnie?

W jaki sposób działają ekologiczne pieczarkarnie?

Produkcja pieczarek to proces złożony i wymagający stworzenia odpowiednich warunków do rozwoju tego typu grzybów. Zastosowanie ekologicznych rozwiązań technologicznych nie tylko zapewnia optymalne rezultaty w tym zakresie, ale również minimalizuje zanieczyszczanie środowiska naturalnego. W jaki zatem dokładnie sposób funkcjonują nowoczesne pieczarkarnie?

Ekologiczne rozwiązania technologiczne w pieczarkarniach

Pieczarki są niezwykle popularnymi grzybami, których hodowla w warunkach sztucznych wymaga stworzenia odpowiedniego mikroklimatu. Na większą skalę wykorzystuje się do tego celu specjalnie przystosowane hale. Są one dobrze ocieplone i wyposażone w tzw. komory uprawowe. W ekologicznych pieczarkarniach stosuje się energooszczędne pompy ciepła i kolektory słoneczne. Wykorzystanie odnawialnych źródeł energii zapewnia przedsiębiorstwu spore oszczędności, ale jest przede wszystkim przyjazne dla środowiska naturalnego.

W taki właśnie sposób działa Pieczarkarnia Mirosław Jachimowicz. Jest to miejsce, w którym nowoczesne oświetlenie LED zasilane jest prądem pozyskanym z promieniowania słonecznego. Nie tylko zapewnia to optymalne warunki do rozwoju grzybów jadalnych, ale jednocześnie ogranicza ilość generowanego dwutlenku węgla. Taka uprawa pieczarek pozostaje bardzo wydajna i zarazem ekologiczna, co jest jej ogromnym atutem. Czy jednak możliwe jest wyprodukowanie w ten sposób grzybów w ilościach spełniających oczekiwania hurtowych odbiorców?

Kto korzysta z usług ekologicznych pieczarkarni?

Pieczarki są podstawowym elementem wielu potraw. Nie dziwi zatem fakt wykorzystywania ich przez lokale gastronomiczne. Restauracje czy firmy cateringowe współpracują z ekologicznymi pieczarkarniami, stawiając na rozwiązania technologiczne wspierające środowisko naturalne i jednocześnie zapewniające wysoką jakość grzybów. Trafiają one również do sklepów – zarówno mniejszych, jak i wielkopowierzchniowych. W ten sposób mogą zostać wykorzystane także przez klientów indywidualnych.

Ekologiczna produkcja pieczarek ma wiele zalet i nie wpływa negatywnie na wydajność zakładu wykorzystującego odnawialne źródła energii. Wręcz przeciwnie – jest on w stanie dostarczać odbiorcom każdego miesiąca tysiące ton produktu, który wyróżnia się świetnym wyglądem, smakiem i jest wolny od zanieczyszczeń. Z usług takich pieczarkarni korzystają też firmy zajmujące się przetwórstwem grzybów i warzyw. Pieczarki zbierane ręcznie są starannie wyselekcjonowane przez pracowników, dzięki czemu do ostatecznego odbiorcy trafiają wyłącznie grzyby pozbawione wszelkich wad i zanieczyszczeń.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz