Artykuł sponsorowany

Zalety spożywania pieczarek

Zalety spożywania pieczarek
Pieczarki mają mnóstwo zastosowań i na dodatek są bardzo zdrowe. Można je gotować, grillować, smażyć, a nawet jeść na surowo. Ze względu na powszechną dostępność oraz niską cenę warto wprowadzić ją do tygodniowego menu. Tym bardziej, że w Polsce funkcjonuje wiele gospodarstw zajmujących się uprawą pieczarki, dzięki czemu możemy mieć pewność źródła pochodzenia oraz wartości odżywczych.

Grzyby dostępne cały rok

Pieczarki ze względu na możliwość hodowania ich w specjalnych warunkach, nawet domowych są dostępne przez cały rok. Co więcej są najbardziej popularne i wykorzystywane w wielu kuchniach na całym świecie. Powód? Mają mnóstwo wartości odżywczych. Zawierają wiele witamin z grupy B oraz związków bioaktywnych jak lektryny czy tyrozynazy. Przeprowadzone badania naukowe potwierdzają też ich właściwości odpornościowe, antybakteryjne i przeciwnowotworowe.

Z pieczarek można przyrządzić wiele smacznych potraw, a jedzone na surowo, zamarynowane czy podsmażone smakują równie wyśmienicie. W pieczarki najlepiej zaopatrywać się u sprawdzonego dostawcy lub bezpośrednio w hodowli pieczarek, których w kraju jest kilkanaście. Najwięcej zlokalizowane jest w województwie wielkopolskim, dolnośląskim i lubuskim.

Białe czy brązowe? Które pieczarki wybrać?

Na rynku dostępne jest kilka odmian pieczarek. Najbardziej popularne są pieczarki białe oraz brązowe. Pierwsze z nich wspierają naszą odporność, ale też przyspieszają dojrzewanie komórek w układzie kostnym. Wspomagają również pracę jelit i przyczyniają się do normowania cukru we krwi. Z kolei pieczarki brązowe są bogate w witaminę D oraz witaminę B2. Zawierają ponadto dużo błonnika pokarmowego, są bogatym źródłem białka co oznacza, że nadają się do przygotowania wegetariańskich burgerów czy pysznych kotletów.

Pieczarka w diecie odchudzającej

Pieczarki, w porównaniu z innymi grzybami są niskokaloryczne. Mogą, więc spożywać osoby na specjalnej diecie lub wszyscy, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Pieczarki są wolne od szkodliwego dla zdrowia cholesterolu i co ważne, zawierają niewiele kalorii. Regularne spożywanie tych grzybów wspiera metabolizm. W pieczarkach znajduje się błonnik pokarmowy, który jest przyswajany przez organizm. Bogactwo witaminy B z kolei wspomaga przemianę materii i poprawia pamięć oraz koncentrację. Pieczarki świetnie sprawdzą się również, gdy chcemy poprawić odporność. Stymulują układ immunologiczny oraz poprawiają zdolność regeneracyjną organizmu.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz