Artykuł sponsorowany

Tajemnice dobrego chleba

Tajemnice dobrego chleba

W obecnych czasach interesujemy się swoim zdrowiem i wiemy, że to, co ląduje na naszych talerzach, ma niebagatelny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale także funkcjonowanie organizmu. Szczególnie ważny jest chleb, który stanowi podstawę diety wielu Polaków. Dobrej jakości pieczywo jest niezwykle wartościowym składnikiem, który powinien pojawić się w codziennym menu. Jednak należy wybierać chleb wypiekany z dobrych mąk, bez użycia polepszaczy. Jakie są tajemnice dobrego chleba? Po czym poznamy, że pieczywo jest wysokiej jakości? Zapraszamy do lektury.

Niestety, w obecnych czasach coraz częściej możemy natknąć się na pieczywo wypiekane z ciasta mrożonego, barwione karmelem i tworzone przy użyciu wielu zbędnych i niezdrowych polepszaczy. Bywa, że znalezienie dobrego chleba jest naprawdę problematyczne! Pamiętajmy jednak, że warto poświęcić nieco czasu na odnalezienie godnej zaufania piekarni – w końcu po pieczywo sięgamy często, dlatego nie lekceważmy jego wpływu na nasze zdrowie.

Pieczywo na naturalnych zakwasach, bez polepszaczy

Skład wyrobów piekarniczych powinien być prosty i krótki – pozbawiony polepszaczy i barwników. Warto wybrać piekarnię, która dba, aby jej wyroby wypiekane były wyłącznie z najlepszych gatunków mąk, pochodzących z zaufanych młynów. Renomą i uznaniem cieszy się piekarnia Doby Chleb z Wrocławia. W piekarni znajdziemy pieczywo wypiekane na naturalnych, tradycyjnych zakwasach, które jest smaczne i zdrowe.

Dobry chleb to samo zdrowie

Pieczywo powinno być podstawą dobrze zbilansowanej diety, gdyż dostarcza nam mnóstwo wartościowych składników odżywczych, między innymi witamin z grupy B i E oraz substancji mineralnych takich jak potas, sód, żelazo, wapno i fosfor. Pieczywo żytnie i pszenne jest również świetnym źródłem magnezu, który łagodzi objawy stresu i działa przeciwdepresyjnie. Warto także pamiętać, że chleb wypiekany na zakwasie zawiera cenny kwas mlekowy, który ułatwia trawienie, zapobiega zaparciom i sprzyja rozwojowi dobrych bakterii. Pieczywo powinno znaleźć się także w jadłospisie przyszłych mam, gdyż chleb zawiera sporo cennego dla rozwoju płodu kwasu foliowego, cynku, poprawiającego odporność i żelaza, które chroni kobiety przed anemią.

Decydując się na zakup pieczywa, zawsze sprawdzajmy jego skład – im jest krótszy, tym lepiej. Dobra piekarnia oferuje chleby i bułki wypiekane na naturalnych zakwasach, z mąk wysokiej jakości. Pamiętajmy, żeby unikać sztucznych dodatków, barwników i konserwantów. 

Opracowanie:
Wrocław, Jedności Narodowej 88
tel. 71 322 19 49
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz