Szybki przepis na świąteczne ciasto – blok czekoladowy

Szybki przepis na świąteczne ciasto – blok czekoladowy

Blok czekoladowy rekordy popularności bił w czasach PRL – kiedy o czekoladzie większość osób mogła jedynie pomarzyć. To proste ciasto przygotowywane z mleka w proszku i kakao uchodziło wtedy za prawdziwy rarytas. Jesteś fanem czekoladowych przysmaków? Zobacz nasz przepis na tradycyjny blok czekoladowy i blok czekoladowy z białą czekoladą i przygotuj ciasto na świąteczny stół.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Blok czekoladowy – składniki

Powyższe składniki będą nadawać się na zrobienie bloku czekoladowego w jednej keksówce:

  • 1 kostka margaryny,
  • cukier wanilinowy,
  • 1 i ¼ szklanki cukru,
  • pół szklanki wody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 450 g mleka w proszku,
  • 1 i ½ paczki herbatników.

Oprócz herbatników do bloku możesz również dodać orzechy laskowe, orzechy włoskie, rodzynki, suszoną żurawina, owoce kandyzowane itd.

Blok czekoladowy – przygotowanie

Najpierw w średnim garnku rozpuść na wolnym ogniu margarynę, cukier, cukier wanilinowy, kakao i wodę. Doprowadź do zagotowania, cały czas mieszając. Zdejmij z palnika i odstaw do przestygnięcia.

Gdy płyn ostygnie, ale nadal będzie ciepły, dosyp do garnka mleko w proszku i herbatniki połamane w małe kawałeczki. Możesz również dorzucić swoje ulubione bakalie.

Całość wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Masę przelej do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Odstaw na godzinę do całkowitego ostygnięcia. Następnie włóż do lodówki – najlepiej na całą noc.

Czekolada

Jak zrobić biały blok czekoladowy?

Uwielbiasz blok czekoladowy, ale chciałabyś go urozmaicić? Przygotuj blok czekoladowy z białej czekolady, który będzie hitem na świątecznym stole.

Do jego przygotowania potrzebujesz tych samych składników, które znajdziesz w przepisie powyżej. Jedynie kakao musisz zastąpić białą czekoladą (potrzebne ci będzie około pół lub 2/3 tabliczki). Aby ciasto wyglądało ciekawie, dodaj do niego kolorowe kandyzowane owoce.

Taki blok jest bardzo słodki – kawałek z pewnością nasyci każdego łasucha.

Biały blok czekoladowy uzyskasz również, korzystając z tradycyjnego przepisu i rezygnując z dodania kakao.

Jak zrobić blok czekoladowy w wersji fit?

Dbasz o linię i nie chcesz po świętach kupować spodni w większym rozmiarze? Przygotuj blok czekoladowy w wersji fit. Do jego zrobienia potrzebujesz:

  • 4/5 szklanki oleju kokosowego,
  • szklankę odtłuszczonego mleka w proszku,
  • pół szklanki chudego mleka,
  • szklankę cukru trzcinowego,
  • 5 łyżek kakao,
  • 100 g herbatników,
  • dowolne orzechy lub suszone owoce.

Najpierw rozpuść w rondelku olej kokosowy, cukier trzcinowy, kakao oraz chude mleko. Zagotuj. Pod koniec dodaj mleko w proszku i wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zdejmij masę z ognia. Dodaj pokruszone herbatniki oraz bakalie i orzechy. Dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Kiedy masa ostygnie, włóż blok do lodówki i pozostaw na kilka godzin.

Wypróbuj także inne ciasto bez pieczenia!

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz