Artykuł sponsorowany

Pizza w prawdziwym włoskim stylu! Czyli jakim?

Pizza w prawdziwym włoskim stylu! Czyli jakim?

Każdy z nas spotkał się z określeniem „włoska pizza”, ale nie każdy miał okazję jej skosztować. Pomimo tego, iż w Polsce działa wiele pizzerii i restauracji serwujący ten śródziemnomorski posiłek, większość tego typu dań wykonywanych jest w ramach kuchni fushion. Polega ona na mieszaniu się smaków różnych kultur, dzięki czemu możemy skosztować pizzę hawajską, pizzę chłopską, czy nawet pizzę w iście tureckim stylu z kebabem. A co z prawdziwą włoską tradycją? Poznaj ją razem z nami!

Tradycyjna włoska pizza

Tradycyjna włoska pizza to placek z przaśnego, chlebowego ciasta, które wyróżnia się swoją lekkością i maksymalnie kilkumilimetrową grubością. Chrupiąca podstawa to wymóg, który pozwala daną pizzę zakwalifikować do tej włoskiej. Z czego powinna się ona jeszcze składać? Tradycyjna włoska pizza wywodzi się już z czasów starożytności, a danie to było przysmakiem niższych kast. To dlatego restauratorzy z Włoch, którzy podążają za przepisami opracowanymi wiele wieków temu stosują przy swoich wypiekach najczęściej tylko trzy odpowiednio komponujące się ze sobą składniki. Iście śródziemnomorska pizza może zatem składać się: z pomidorów, czosnku i oregano (pizza marinara); pomidorów, mozzarelli i bazylii (pizza margherita); pomidorów, filetu anchois, mozzarelli i dekoracji z kaparów (pizza neapolitana); czy też z różnych warzyw takich jak cebula, karczochy, cukinia, czy bakłażan (pizza romana). W dzisiejszych wersjach włoskich trakcyjnych placków, nie może zabraknąć również odpowiedniego sosu ze świeżych pomidorów z przyprawami – dobry jego dobór pozwala uniknąć korzystania z ketchupu!

Gdzie zjeść pizzę włoską?

Czy w Polsce można zjeść tradycyjną pizzę włoską? Oczywiście, że tak! Pomimo tego, iż wiele restauracji działających w naszym kraju stara się sprostać oczekiwaniom różnych klientów oferując wypieki z tak zwanej kuchni fushion, wiele z nich zatrudnia kucharzy/pizzermanów, którzy doskonale znają się na wiekowych przepisach włoskich. Tak jest między innymi w przypadku Pizzerii i Restauracji „Pod Papugami”, która działa w miejscowości Turek. Można tam skosztować nie tylko włoską pizzę, ale także dania makaronowe spaghetti, tortellini, rigatone, tagliatelli i lasagne. „Pod papugami” zjesz również dania kuchni staropolskiej, co często skłania klientów do skorzystania z profesjonalnych usług cateringowych, przy różnego rodzaju imprezach okolicznościowych. Jak widać zatem na przykładzie tejże restauracji, pyszne włoskie przysmaki, można zjeść w różnych miejscach. Nie musi to być koniecznie pizzeria prowadzona przez Włochów!

Co jeszcze warto wiedzieć o pizzy włoskiej?

Wracając do technik przygotowania pizzy włoskiej, należy wiedzieć, że powinna być ona wypiekana na kamieniu, w piecach kamiennych, lub w nowoczesnych piekarnikach, które emitują doskonale proces „kamiennego pieczenia”. Jest to bardzo ważne, ponieważ tylko takie środowisko pozwala na stworzenie ciasna o odpowiednim zarumienieniu, czy poziomie chrupkości i suchości. Warto przy tym również wiedzieć, że tradycyjna włoska pizza jest wypiekana błyskawicznie! Nie chodzi bowiem o wyrośnięcie ciasta, co jest znacznie dłuższym procesem.  

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz