Artykuł sponsorowany

Obiad weselny – na co zwrócić uwagę podczas organizacji?

Obiad weselny – na co zwrócić uwagę podczas organizacji?

Coraz więcej narzeczonych rezygnuje z organizacji wielkiego wesela na rzecz skromniejszego obiadu weselnego. W dobie pandemii koronawirusa decyzja ta podyktowana jest dodatkowo aspektami sanitarnymi oraz wytycznymi polskiego rządu. Nikt jednak nie chce wkraczać na nową drogę życia bez wsparcia najbliższych osób. Przyjęcie weselne to dobry sposób na pogodzenie wszystkich tych kwestii. Na co należy zwrócić uwagę podczas jego organizacji?

Menu – najważniejszy element obiadu weselnego

Tradycyjne wesele trwa od późnego popołudnia do wczesnych godzin porannych. Gościom należy więc zapewnić stały dostęp do różnorodnych potraw i napitków. Oznacza to nie tylko więcej trudu przy organizacji, ale też wyższą cenę przyjęcia. Obiady weselne organizowane są zwykle w bardziej wystawnych restauracjach takich jak np. Vena Club w Bydgoszczy. W menu znajduje się zazwyczaj dwudaniowy obiad, deser oraz lekkie przekąski. Państwo Młodzi decydują się najczęściej na dania kuchni polskiej, gdyż są one sprawdzone i powszechnie lubiane przez gości.

Weselny obiad warto rozpocząć od gorącej zupy. Niezastąpiony będzie tradycyjny rosół lub barszcz czerwony. Mięsa i dodatki skrobiowe podawane są na paterach tak, by każdy z gości mógł dostosować porcję odpowiednio do swoich potrzeb. Tort weselny pełni rolę głównego deseru, choć często goście mogą skosztować też kilku innych rodzajów ciast. Jeżeli chodzi o przekąski to są one na tyle różnorodne, że każda para indywidualnie podchodzi do ich wyboru. Obiad weselny trwa 3-4 godziny. Zdarza się, że uroczystość połączona jest z chrzcinami dziecka, co pozwala na jednoczesne świętowanie dwóch ważnych w życiu rodzinnym wydarzeń.

Tradycja musi być zachowana

Wiele osób myśli, że obiad weselny odarty jest z tradycji. Nie ma co prawda tańców do białego rana czy oczepin, ale pewne rzeczy da się zrealizować nawet przy takiej formie przyjęcia. Przede wszystkim restauratorzy bardzo dbają o to, by dekoracja stołu nawiązywała do modowych trendów ślubnych. Funkcjonuje także zbijanie kieliszków na szczęście i podziękowania dla rodziców. O upamiętnienie uroczystości często dba profesjonalny fotograf, a muzyka, choć nie na żywo, umila gościom posiłek.

Dla dziesiątek par skromne przyjęcie weselne w formie obiadu to dobre rozwiązanie. Do restauracji można zaprosić jedynie najbliższe osoby, które rzeczywiście interesują się naszym życiem. Na wielkich weselach często pojawiają się goście, którzy znani są jedynie rodzicom Państwa Młodych, co często jest powodem irytacji przyszłych małżonków. W dodatku organizacja przyjęcia na 100-120 osób to duży stres i znaczne obciążenie finansowe, na które godzi się coraz mniej narzeczonych.

Opracowanie:
Bydgoszcz, Ogrody 15
tel. 605 836 224
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz