Artykuł sponsorowany

Najwyższej jakości pita jako składnik bardzo wielu dań w ofercie firmy Ekmek!

Najwyższej jakości pita jako składnik bardzo wielu dań w ofercie firmy Ekmek!

Chleb większości z nas kojarzy się z wyrośniętym pieczywem, jednakże w krajach Bliskiego Wschodu ma on formę płaskich, okrągłych placuszków z charakterystyczną kieszonką, do której można włożyć rożnego rodzaju farsz. W ostatnim czasie chleb pita cieszy się rosnącą popularnością, ponieważ można serwować go na wiele sposobów. Jeżeli prowadzisz restaurację i chcesz zaskoczyć swoich gości, to poznaj dostawcę świeżych chlebów pita, firmę Ekmek!

Skąd przywędrował do Polski i jak powstaje chleb pita?

W dawnych czasach w wielu krajach Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego, gdzie znana była technologia obróbki zboża i produkcji mąki, chleb pita cieszył się ogromną popularnością. To właśnie z tamtejszych rejonów dotarł do Europy wraz w wieloma potrawami. Słowo pita oznacza z języka greckiego „płaski”, co ma odzwierciedlenie w wyglądzie wypieku. Współcześnie taki rodzaj chleba jest coraz popularniejszy i serwowany na wiele różnorodnych sposobów. Wypiekiem pity trudni się firma Ekmek, która oferuje swoim klientom różne średnice placuszków chlebowych, pakowanych w opakowania dla zachowania dłuższej świeżości.

Oferta tej piekarni skierowana jest do klientów indywidualnych, jak i lokali gastronomicznych,  które są zainteresowane serwowaniem swoim gościom różnorodnych potraw z dodatkiem takiego rodzaju chlebka. Pita różni się od innych chlebów tym, że jest płaska, gdyż wyrasta w charakterystyczny sposób tworząc kieszonkę, którą można wypełnić rożnego rodzaju farszem. Ciasto na pitę składa się z mąki, wody, soli, dodatku drożdży oraz odrobiny cukru. Cała tajemnica tkwi w tym, że pita wypiekana jest w bardzo wysokiej temperaturze, która powoduje, że zewnętrzna warstwa placka niemal błyskawicznie się ścina, przez co powstaje wyżej wspomniana kieszonka, wypełniona dwutlenkiem węgla.

Czym wyróżnia się chleb pita?

Po upieczeniu chlebek można naciąć. Ma on bardzo dobry wilgotny, miękki smak już po pierwszym kęsie, który komponuje się z wieloma różnorodnymi potrawami, zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Ponadto chlebek pita wypiekany przez firmę Ekmek idealnie nadaje się do zwijania czy nadziewania, dzięki czemu można stworzyć niepowtarzalne kulinarne przysmaki, które zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Chleb pita uznawany jest za jeden z najstarszych rodzajów chleba świata. Współcześnie jest oferowany przez profesjonalną firmę Ekmek z Woli Mrokowskiej w województwie mazowieckim. Wytwarzany jest z całkowicie naturalnych składników i najlepszej mąki. Dzięki czemu zachowuje wartości odżywcze, nie tracąc pysznego smaku. Można kawałkami pokrojonego chlebka nabierać sosy czy dipy. Ponadto, chlebek pita może służyć jako spód do pizzy. W ofercie piekarni Ekmek znajdują się wypieki o różnej średnicy od 18 do 33 cm, a także bułka tarta. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz