Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść pełnoziarnisty chleb?

Dlaczego warto jeść pełnoziarnisty chleb?

Pieczywo to zdecydowanie jeden z najczęściej spożywanych przez Polaków produktów spożywczych. Stanowi nieodłączny element każdej kolacji czy śniadania, a często także obiadu – lubimy bowiem dojadać sobie chleb do różnych dań jednogarnkowych czy zup. W związku z tym, że chleb jemy w zasadzie przez cały czas, warto zwrócić uwagę na to, by był on dla nas jak najzdrowszy i dawał nam nie tylko energię, ale także odpowiednią dozę składników odżywczych czy witamin.

Przewaga pieczywa pełnoziarnistego

Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość spożywanego pieczywa. I dobrze – jemy go w końcu bardzo dużo. Nasz wybór pada między innymi na pieczywo pełnoziarniste, o którego zaletach mówi wielu dietetyków. Pełnoziarniste pieczywo wypiekane jest z nieoczyszczonej mąki. Nie oznacza to oczywiście, że początkowo mąka jest w jakikolwiek sposób zanieczyszczona – ta pełnoziarnista zawiera po prostu wszystkie elementy ziarna zboża, czyli kiełki, jądra i łuski. Podczas mielenia nie usuwa się zewnętrznej warstwy ziarna, a to w niej kryje się bardzo duża liczba składników odżywczych. To właśnie dlatego pieczywo pełnoziarniste jest dużo zdrowsze od zwykłego, białego. Dobrej jakości pieczywo pełnoziarniste zakupimy w firmie Koziarz Ewa Piekarnia. Każdy bochen chleba wypieczony z mąki pełnoziarnistej zawiera dużo więcej minerałów, witamin czy błonnika. Ten ostatni ma bardzo dobry wpływ na pracę naszych jelit. Pęcznieje, dzięki czemu najemy się szybciej i ma przy tym działanie oczyszczające, wspiera naturalne procesy trawienne w naszym organizmie.

Jakiej mąki używa się do wypieku pieczywa pełnoziarnistego?

Pieczywa pełnoziarnistego nie wypieka się zazwyczaj z mąki pszennej. Dzieje się tak dlatego, że nieoczyszczona mąka pszenna ma nieprzyjemny, gorzkawy smak. Na szczęście z pomocą piekarzom przychodzi mąka żytnia – ciemniejsza i grubsza niż biała. Chleb pełnoziarnisty staje się dzięki niej dużo cięższy i bardziej zbity, pozostając świeży i wilgotny przez długi czas, nie krusząc się nawet po kilku dniach. W myśl ustawodawstwa pieczywo pełnoziarniste to takie, do którego wypieku użyto mąki pełnoziarnistej w przynajmniej pięćdziesięciu procentach. Wynika z tego, że istnieje pieczywo „bardziej” i „mniej” pełnoziarniste, więc warto spytać o szczegóły w piekarni.

Jakie są zalety pieczywa pełnoziarnistego?

Do licznych zalet pieczywa pełnoziarnistego należą nie tylko jego zbawienny wpływ na perystaltykę jelit. Wśród często wymienianych korzyści znajdziemy na przykład zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca, cukrzycy, udaru mózgu czy nowotworu. Pieczywo pełnoziarniste pomaga także przy kontrolowaniu wagi oraz zmniejsza ryzyko utycia.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz