Artykuł sponsorowany

Które jajka warto jeść?

Które jajka warto jeść?
Jajka są pożywieniem, które większość osób zjada na co dzień. Nie tylko w postaci głównego elementu potrawy, ale również jako dodatek – na przykład w wypiekach. I choć to jaja kurze zyskały największą popularność, warto jeść również jaja innych gatunków. Kurze, strusie czy może przepiórcze? Które jajka najlepiej sprawdzą się w kuchni każdego Polaka? 

Najpopularniejsze na polskim rynku 

O tym, że jajka są zdrowe, nie trzeba nikomu mówić, gdyż ich cenne wartości odżywcze zostały odkryte już wiele lat temu. Wśród najpopularniejszych jaj w Polsce można wymienić przede wszystkim: 

    • Kurze – są to zwykłe jajka, które można znaleźć w każdym sklepie. Mają różne wielkości, zwykle ich masa wynosi od 40 do 60 gramów.  
    • Przepiórcze jajka przepiórcze są malutkie i ważą zaledwie 10 gramów. Mają jednak większą koncentrację składników odżywczych od kurzych i są bardziej wyraziste w smaku.  
    • Strusie – są trzecim najpopularniejszym rodzajem jajek. Ich największą zaletą są rozmiary, mogą ważyć nawet 25 razy więcej od zwykłego jajka kurzego! Niestety, nie każdemu przypadnie do gustu smak i konsystencja.  

    Na rynku można znaleźć również jajka gęsie oraz kacze, jednak nie są tak chętnie zjadane. Za najsmaczniejsze cały czas uznaje się jaja kurze oraz przepiórcze.

    Gdzie kupować jajka? 

    Żeby jajka były smaczne, świeże i bogate w cenne składniki odżywcze, powinny pochodzić z dobrego źródła. W przypadku jaj kurzych zwykle nie ma problemu, gdyż w każdym sklepie spożywczym można znaleźć ich bogaty wybór – od chowu klatkowego po ekologiczny. Problem może stanowić znalezienie dobrego producenta mniej popularnych jajek, takich jak strusie lub przepiórcze. Sprzedaż hurtową jaj przepiórczych prowadzi między innymi firma Padre, która gwarantuje swoim klientom najwyższą jakość. Dzięki temu sklepy mogą zaopatrywać się u zaufanego dostawcy. Kupowanie jajek z nieznanych źródeł może źle się skończyć, na przykład zatruciem pałeczkami Salmonelli, dlatego lepiej nie ryzykować i kupować tylko u rzetelnych producentów.

    Jak często jeść jajka? 

    Często mówi się, że jajka zawierają dużo cholesterolu i należy ich unikać. Trzeba pamiętać, że wszystko w nadmiarze może zaszkodzić! Jajka są cennym źródłem składników odżywczych i warto je zjadać, jednak trzeba robić to z umiarem. Według Światowej Organizacji Zdrowia należy spożywać od jednego do dwóch jaj kurzych dziennie. Można zastąpić je nieco zdrowszymi jajami przepiórczymi. Jajka mogą stanowić główne źródło zwierzęcych składników odżywczych u osób, które na co dzień unikają spożywania mięsa. 

    Opracowanie:
    Oceń artykuł (0)
    0.0
    Komentarze
    Dodaj komentarz