Artykuł sponsorowany

Co powinieneś wiedzieć o jajach przepiórczych?

Co powinieneś wiedzieć o jajach przepiórczych?

Na świecie jest wiele różnych rodzajów jaj, ale większość ludzi uwzględnia w swojej diecie wyłącznie jaja kurze. To duży błąd. Jeżeli jesteś koneserem delikatnych smaków i lubisz próbować nowych rzeczy, warto abyś sięgnął po unikalne jaja wprost od przepiórki.

Jak wyglądają jaja przepiórcze?

W porównaniu z jajkiem kurzym jajko przepiórcze jest o wiele mniejsze i bardziej zróżnicowane pod względem kolorystycznym. Jeżeli zaś chodzi o smak, istnieje błędne przekonanie, że jajka przepiórcze smakują inaczej niż jaja kurze lub kacze. W rzeczywistości wszystkie trzy rodzaje jajek mają bardzo podobny smak zależny od sposobu hodowli. Najbardziej znacząca różnica nie dotyczy smaku, ale konsystencji. Podobnie jak jaja perliczki jaja przepiórcze mają wysoki stosunek żółtka do białka. Oznacza to, że jajka są znacznie grubsze i bardziej kremowe, gdy są używane do gotowania lub pieczenia. Kremowość tekstury i lżejszy smak sprawiają, że jaja przepiórcze są doskonałą alternatywą dla specyficznej tekstury jaj kurzych.

Która rasa przepiórek jest najlepsza dla pozyskiwania jajek?

Istnieje około 5 różnych ras przepiórek, które są szczególnie cenione przez hodowców. Przykładowo, przepiórka Coturnix jest fantastycznym ptakiem mięsnym ze względu na szybki wzrost i ciężką tuszę. Z kolei przepiórka japońska słynie ze zdolności do składania wielu jaj. Ta rasa, podobnie jak Coturnix, dojrzewa w wieku około 6 tygodni i niedługo potem zaczyna nieść. Przepiórka japońska żyje około 2 lat i w ciągu pierwszego roku składa ponad 200 jaj.

Korzyści z jaj przepiórczych – dlaczego warto włączyć je do diety?

Jaja przepiórcze zawierają większe ilości białka i witaminy B12 w porównaniu z jajami kurzymi, niemniej – ze względu na wysoki stosunek żółtka do białka – mają też wyższy poziom cholesterolu.

Spożywanie jaj przepiórczych może wspomóc układ nerwowy, pokarmowy i oddechowy, ze względu na wysoką zawartość witamin. Jako że jaja przepiórcze są uważane za przeciwutleniacze, mogą również pomagać w eliminacji szkodliwych toksyn.

Bogate w żelazo – jaja od przepiórki

Małe jaja przepiórcze, dostępne w ofercie Firmy Handlowo-Usługowej Padre Paweł Grządziel, są szczególnie zalecane osobom z niską liczbą czerwonych krwinek lub niedokrwistością – zwiększają liczbę czerwonych krwinek i zawierają prawie dwa razy więcej żelaza niż jajka kurze. Co więcej, niektóre badania pokazują, że jaja przepiórcze mogą pomóc w zwalczaniu alergii ze względu na strukturę homogenatu komórek jaja.
Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz