Artykuł sponsorowany

Jakie właściwości odżywcze posiadają pieczarki?

Jakie właściwości odżywcze posiadają pieczarki?

Obecnie pieczarki uznawane są za jedne z najpopularniejszych grzybów na świecie. Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że nie posiadają one praktycznie żadnych wartości odżywczych. W wyniku badań udowodniono, że pieczarki charakteryzują się dużą zawartością związków bioaktywnych oraz witaminy z grupy B. Udowodniono również, że posiadają one właściwości antybakteryjne, przeciwnowotworowe oraz odpornościowe.

Czym dokładnie są pieczarki?

Pieczarki były znane już za czasów polskich królów. Jednak w ówczesnych czasach uznawane były na towar deficytowy i pojawiały się jedynie w domach bardzo bogatych osób. Obecnie dość popularnym rodzajem są białe pieczarki z jasnymi kapeluszami, które osiągają niewielkie rozmiary. Specjaliści z firmy Fungipol wskazują, że rzadziej wybieramy pieczarki portobello, które charakteryzują się między innymi intensywnym smakiem. Hodowla pieczarek to miejsce, gdzie specjaliści doglądają ich rozwoju. Następnie zapakowane pieczarki trafiają do wielu sklepów. Obecnie te grzyby wykorzystywane są w dużej mierze do zup, zapiekanek, sosów czy też farszów. Pieczarki wykorzystywane są obecnie również w wielu dietetycznych daniach.

Właściwości odżywcze pieczarek

Jeszcze do niedawna uważano, że pieczarki nie posiadają żadnych wartości odżywczych. Unikano ich również w codziennej diecie ze względu na ciężkostrawność. Hodowla pieczarek po przeprowadzeniu badań udowadnia, że ten produkt stanowi źródło wielu przeciwutleniaczy oraz witamin. Warto wspomnieć o tym, że pieczarki są niskokaloryczne, gdyż w większości składają się one z wody. Zawierają również błonnik w postaci beta glukanów, które odpowiedzialne są za obniżanie złego cholesterolu oraz regulowanie poziomu glukozy we krwi. Hodowla pieczarek zapewnia nam również odpowiednia dawne witaminy B w postaci niacyny, kwasu foliowego czy też pantotenowego. Ten rodzaj grzybów może nam również dostarczyć nam niewielkie ilości witaminy C oraz D. Tyrazyna zawarta w tym produkcie to białko, które ma uchronić nasze DNA przed licznymi uszkodzeniami. To tylko kilka najważniejszych związków odżywczych, które dostarczane są do naszego organizmu w wyniku spożywania pieczarek. Jak widać, pieczarki to naprawdę korzystny dla naszego zdrowia produkt, który powinniśmy włączyć do naszej codziennej diety.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz