Artykuł sponsorowany

Jakie mięso jest najlepsze na grilla?

Jakie mięso jest najlepsze na grilla?

Organizując grilla dla rodziny lub znajomych chcemy mieć pewność, że serwowane przez nas mięso jest najwyższej możliwej jakości. Tradycyjnie na grillu nie może zabraknąć kiełbas, ale chętnie dokładamy do nich karkówkę, steki, skrzydełka, a nawet antrykot czy rostbef. Grillować możemy tak naprawdę dowolny rodzaj mięs – istotne jest jednak, by było ono dobrze doprawione oraz najwyższej jakości.

Skąd pozyskiwać dobre mięso na grilla?

Wszyscy ci, którzy kochają mięsne dania z pewnością kochają także dobrze przyrządzone mięso z grilla. Mocno doprawione, aromatyczne i podane z uzupełniającymi je dodatkami z pewnością zadowoli każdego mięsożercę. Popularność grillów w Polsce mówi sama za siebie – uwielbiamy ten sposób gotowania, a także spędzania wolnego czasu; wszak spotkanie przy grillu jest jedną z najlepszych form spędzania wolnego czasu w najbliższym gronie. Standardowo umieszczamy na grillu kiełbasę, najczęściej śląską. Producenci wędlin prześcigają się w próbach zadowolenia wielbicieli grilla, oferując kiełbasę przeznaczoną specjalnie na grilla – w sezonie możemy najczęściej liczyć na korzystne promocje. Do kiełbasy śląskiej bardzo często dodajemy jeszcze karkówkę czy pierś z kurczaka. To jednak nie koniec nad wyraz szerokich możliwości grilla, na którym możemy upiec chociażby różne rodzaje sera – szczególnie dobrze sprawdzają się w tym przypadku sery pleśniowe, takie jak camembert czy halloumi. Co jednak tyczy się samych mięs, niezależnie od ich rodzaju najważniejsza będzie przede wszystkim ich jakość. Wszyscy wiemy, jak bardzo mogą się od siebie różnić dwa kawałki mięsa, które pochodzą z różnych źródeł. Wiele zależy od tego, ile pieniędzy jesteśmy w stanie przeznaczyć na wędliny. Na pewno zdrowiej unikać najtańszych z nich, szczególnie, jeśli chcemy wrzucić na ruszt grilla coś naprawdę wyjątkowego. Zaopatrując się w mięso na grilla powinniśmy zwrócić uwagę na jego pochodzenie – i nie chodzi tutaj o konkretny sklep, w którym zrobi zakupy, ale przede wszystkim firmę, z której pozyskiwane jest mięso. Jeżeli wybrany przez nas sklep rzeźnicki współpracuje z masarnią Herold nie mamy powodów do obaw – pochodzące z niej produkty są wyjątkowo smaczne i najwyższej jakości.

Wpływ grillowania na zdrowie

Wybierając mięso na grilla dobrze jest zwrócić uwagę na jego skład. Im większa zawartość mięsa i mniejsza dodatków, tym lepiej. Na grillu dobrze czują się nie tylko najpopularniejsze kiełbasy, ale także odpowiednio zamarynowane kawałki mięsa. W ich przypadku najlepiej byłoby, gdyby mięso było jak najpełniejsze, świeże i pozbawione ulepszaczy smaku. Jeśli dobrze je doprawimy, obroni się samo, a my z całą pewnością docenimy wszelkie dobrodziejstwa grilla. Aby jeszcze bardziej polepszyć walory smakowe oraz zdrowotne mięsa, które umieścimy na grillu, warto wstępnie obsmażyć je na patelni. Chodzi o to, by zamknąć pory w mięsie – smakowite soki nie będą z niego wypływać, co sprawi, że mięso przyrządzone na grillu będzie miało idealną, nieprzesuszoną fakturę. Wstępne obsmażanie mięsa ma szczególne znaczenie w przypadku, gdy używamy grilla na węgiel. Trafiający na rozgrzane grudki węgla tłuszcz z mięsa paruje i otacza nasz ruszt, sprawiając, że przyrządzane smakołyki mogą po spożyciu negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Aby jeszcze lepiej zabezpieczyć się przed tym efektem powinniśmy używać aluminiowych tacek. Podobnego problemu nie ma w przypadku używania grilla elektrycznego.

Jakie mięso wybrać na grilla?

Chociaż grillować możemy dowolne mięso i tak naprawdę wszystko zależy od naszych upodobań i możliwości, są pewne rodzaje mięs, które przyrządzone na grillu smakują najlepiej. W przypadku wieprzowiny najlepsze są steki z karkówki oraz żeberka. Wieprzowina to także idealny dodatek do szaszłyków. Jeśli jesteśmy wielbicielami mięsa drobiowego, powinniśmy spróbować wrzucić na ruszt grilla skrzydełka, udka i piersi – świetnie sprawdza się w tym przypadku kurczak. Dla bardziej wymagających z nas przeznaczona jest wołowina – polędwica wołowa zadowoli każdego, choć możemy sięgnąć także po antrykot czy rostbef. Każde z mięs należy oczywiście potraktować inaczej i osiągnięcie perfekcji w grillowaniu każdego z nich wymaga wprawy, ale zdecydowanie warto próbować nowych smaków – dzięki temu możemy ożywić nasz stół w trakcie spotkania przy grillu i zaprezentować gościom coś unikatowego. Ważny jest przede wszystkim dobór marynat oraz sposób grillowania. Np. w przypadku grillowania wołowiny powinniśmy unikać intensywnego marynowania oraz grillowania pod przykryciem. Przed przystąpieniem do grillowania nowego rodzaju mięsa zdecydowanie warto zapoznać się z zasadami jego przyrządzania.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz