Jak zrobić faszerowaną paprykę? 4 pomysły na pyszną przekąskę
Wydaje ci się, że faszerowana papryka to trudne i bardzo skomplikowane danie? Nic bardziej mylnego! To pyszna potrawa, którą możesz przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, nawet nie posiadając dużych umiejętności kulinarnych. Sprawdź nasz poradnik i poznaj pomysły na faszerowaną paprykę, którą możesz podać na przyjęciu czy rodzinnym obiedzie.
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym
Przygotuj:
- 4 papryki,
- 1 pomidor,
- 350 g mięsa mielonego,
- 1 cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g ryżu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 100 g sera żółtego,
- przyprawy: tymianek, oregano, słodką paprykę.
Najpierw ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie na patelni zeszklij pokrojoną cebulę i starty czosnek, po chwili dodaj mięso i dokładnie obsmaż. Dodaj przyprawy - sól, pieprz, tymianek, czerwoną paprykę i oregano. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu dodaj odcedzony ryż, wymieszaj i podgrzewaj chwilę. Odstaw z ognia.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Papryki przekrój w pionie na połówki, usuń nasiona. Wnętrze dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, wypełnij farszem, na wierzchu połóż plasterek pomidora, dopraw solą i oregano. Do naczynia wlej ok. pół szklanki wody, wstaw do piekarnika i piecz 35 minut.
Po upływie tego czasu wyjmij naczynie i na każdej papryce połóż plasterek sera. Następnie zapiekaj jeszcze przez ok. 5-10 minut, aż ser się roztopi i zrumieni. Faszerowane papryki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Faszerowana papryka po kaukasku
Przygotuj:
- 8 strąków papryki,
- 20 dag mielonej wołowiny i baraniny,
- 4 łyżki ugotowanego ryżu,
- 2 czerwone cebule,
- 1 jajko,
- 4 pomidory,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 szklanki bulionu,
- łyżkę soku z cytryny,
- 2 opakowania jogurtu naturalnego,
- przyprawy: kolendrę, tymianek, cząber, koperek, natkę pietruszki,
- kilka listków mięty.
Papryki umyj, zetnij wierzchołki (nie wyrzucaj ich - później się przydadzą), oczyść z pestek i białych włókien. Posyp wewnątrz solą i pieprzem.
Cebulę i listki mięty posiekaj, pomidory pokrój w plastry. Do mięsa wbij jajko, dodaj ryż, połowę zieleniny, zioła, cebulę, orzechy oraz cukier. Wymieszaj.
Masę mięsną włóż do papryki, ustaw warzywa w naczyniu żaroodpornym, ponakrywaj plasterkami pomidorów i czapeczkami z wierzchołków papryki, podlej rosołem. Dodaj sok i skórkę z cytryny, pozostałą zieleninę, pieprz i sól.
Zapiekaj pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 20 minutach polej jogurtem wymieszanym z solą. Podawaj z białym pieczywem.
Wegetariańska papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami
Przygotuj:
- 4 czerwone papryki,
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- 1 cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cukinię,
- 1 papryczkę chili,
- puszkę pomidorów krojonych (400 g),
- przyprawy: słodką paprykę, kmin rzymski, kolendrę, suszone oregano.
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj przyprawy, papryczkę chili bez pestek i cukinię pokrojoną w kosteczkę. Smaż, mieszając od czasu do czasu, ok. 5 minut. Dodaj pokrojoną 1 połówkę papryki oraz rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj ok. 4 minuty. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodaj również kaszę jaglaną.
Farsz włóż do wcześniej przygotowanej i pozbawionej pestek papryki. Wstaw do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu skrop oliwą extra vergine i posyp szczypiorkiem. Smacznego!
Papryka faszerowana chili con carne
Przygotuj:
- 4 papryki,
- 350 g wołowego mięsa mielonego,
- kukurydzę,
- czerwoną fasolę,
- 1 cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- pomidory z puszki,
- łyżkę koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz,
- przyprawę do chili con carne.
Papryki przekrój na pół, usuń białe części i pestki. Do środka włóż chili con carne. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z ulubionymi dodatkami.