Artykuł sponsorowany

Jak przygotować idealnego kebaba?

Jak przygotować idealnego kebaba?

Mimo że kebab to tradycyjna turecka potrawa, cieszy się on dużą popularnością również w Polsce. Lokali, które oferują tego typu dania jest coraz więcej, a ich dużą zaletą jest fakt, iż serwują swoje potrawy bardzo szybko i za stosunkowo niewielką ceną, porównując do dań w tradycyjnych restauracjach. Zastanawia Was, co jest kluczowe w przyrządzeniu prawdziwego, smacznego kebaba? W poniższym artykule przedstawiamy najważniejsze aspekty. 

Wysokiej jakości mięso na kebab

Poruszając temat przepisu na kebaba, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na odpowiedni dobór mięsa. Do tradycyjnego, tureckiego kebabu wykorzystuje się baraninę, niemniej na polskim rynku możemy spotkać się z różnymi odmianami tej potrawy, które wykorzystują także inne gatunki. Najpopularniejsze rodzaje mięsa na kebab w Polsce to m.in.:

  • baranina z cielęciną;
  • wołowina z cielęciną;
  • drób.

Mięso na kebab powinno być niesamowicie aromatyczne i odpowiednio doprawione, gdyż to właśnie ono jest kluczowe w całej tej potrawie. Przyprawy, jakie wykorzystuje się do marynaty to m.in. papryka słodka, sól, majeranek, kolendra, chili, rozmaryn, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, gorczyca, jałowiec, czosnek, czy kmin rzymski. Ostateczny dobór przypraw uzależniony jest od gatunku mięsa, gdyż każde z nich ma nieco inne walory smakowe. Niemniej, niezależnie od wyboru, mięso musi być świeże i pochodzić z zaufanego źródła, jak na przykład z Tigro Eftim Marinov, firmy, która zajmuje się sprzedażą składników i urządzeń do przygotowywania kebabów. 

Świeże, smaczne pieczywo do kebabów

Obok mięsa, drugim istotnym elementem w przepisie na smacznego kebaba, jest niezaprzeczalnie pieczywo. W tym aspekcie również panuje pewna dowolność, natomiast należy pamiętać, że podstawowa kwestia to dobry skład wypieku i jego odpowiednie podanie. Pieczywem do kebabów może być m.in. tortilla, tradycyjny chleb turecki czy też różnej wielkości bułki, w zależności od preferencji i smaku. Ważne natomiast, aby nakładając wszystkie dodatki, przemyśleć to tak, by podczas spożywania, składniki nie wypadały z tortilli czy bułki, gdyż odbiera to w dużej mierze przyjemność z jedzenia. Pieczywo do kebabów musi być zatem odpowiednio złożone lub pokrojone. Warto o tym pamiętać.  

Doskonałe dodatki i sosy 

Na koniec, kiedy już wybierane zostanie mięso i pieczywo do kebabów, przychodzi czas na pozostałe dodatki, które idealnie uzupełnią całość. Wnętrze wypieku, obok mięsa powinno zawierać świeże warzywa. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku m.in.:

  • pomidory;
  • ogórki;
  • mieszanki sałat;
  • cebule.

Dobrym rozwiązaniem jest pokrojenie dodatków w małą kostkę, tak, aby umożliwić ich wygodne spożywanie. Całą kompozycję uzupełniają niezastąpione sosy.  Dużą popularnością cieszą się pikantne sosy pomidorowe i czosnkowe, a także majonez. Często stosuje się także mieszankę różnych opcji, co pozwala uzyskać ciekawy i niepowtarzalny smak.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz