Artykuł sponsorowany

Jakie są właściwości odżywcze drobiu?

Jakie są właściwości odżywcze drobiu?

Mięso to jeden z produktów żywnościowych, po który sięgamy najczęściej. Warto podkreślić, że nie każde mięso jest takie samo. Na rynku mamy m.in. mięso białe oraz czerwone. Po ten pierwszy rodzaj sięgamy obecnie częściej. Białe mięso uzyskuje się z drobiu i charakteryzuje się ono niewielką zawartością tłuszczu. Poza tym jest bogate w białko. Drób w porównaniu do wołowiny i wieprzowiny jest też mniej kaloryczny. Jednak jakie są właściwości odżywcze drobiu?

Drób – czym właściwie jest?

Drób to określenie, pod którym kryją się rozmaite gatunki ptaków udomowionych. Hoduje się je głównie dla mięsa i jaj. Do tych zwierząt zaliczamy między innymi kury, indyki, gęsi, kaczki, perliczki oraz gołębie. Jeśli chodzi o mięso drobiowe, to największą popularnością wśród konsumentów cieszy się kurczak oraz indyk. Oba te gatunki drobiu oferuje Ubojnia drobiu Prus z Żędowic w województwie opolskim. Indyk i kurczak są do siebie zbliżone pod kątem wartości odżywczych, jednak można wykazać pewne różnice.

Podobieństwo obu tych rodzajów mięs jest takie, że zarówno mięso z kurczaka, jak i z indyka, jest lekkostrawne. Poza tym mięso z tych rodzajów drobiu zawiera dużo białka oraz składników odżywczych. Jeśli mowa o białku, to indyk ma nieco więcej tego przyswajalnego. Białko znajdujące się w mięsie indyka jest też bogate w aminokwasy egzogenne. Są to aminokwasy, których organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować.

Różnice między indykiem a kurczakiem zaczynają się w szczegółach. Można je zauważyć np. w zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Tutaj korzystniej wypada mięso z indyka, które zawiera większa ilość wspomnianych kwasów. Dlaczego warto zwracać na to uwagę? Głównie ze względu na to, że kwasy te są potrzebne do prawidłowej pracy organizmu i pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Oprócz tego mięso z indyka zawiera więcej witamin z grupy B oraz cynk i selen. To jednak nie oznacza, że mięso z kurczaka jest niezdrowe dla naszego organizmu.

Mięso z indyka idealne dla osób odchudzających się

Mięso drobiowe daje nam wiele korzyści. Oprócz dobrego wpływu na nasz organizm, dostarczaniu mu białka i niezbędnych do życia składników odżywczych, pomaga także w odchudzaniu. Od dawna uważano, że podstawowym składnikiem lekkostrawnych oraz odchudzających diet jest drób. Białe mięso ma taką przewagę nad innymi rodzajami, że jest ono mniej kaloryczne. Trzeba jednak zaznaczyć, że w porównaniu dwóch gatunków mięsa drobiowego, a więc kurczaka i indyka, lepszym wyborem dla osób odchudzających się, będzie indyk. Oczywiście jego przewaga jest niewielka i zauważą ją jedynie osoby, które dokładnie liczą spożywane kalorie. Przykładowo, 100 g kotlet z piersi kurczaka to porcja około 100 kcal, natomiast taki sam kotlet z piersi indyczej to około 80 kcal. Jak widać, różnice są niewielkie, dlatego ogólnie drób polecany jest jako składnik diety odchudzającej.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz