Artykuł sponsorowany

Jak kupować zdrowe i smaczne ziemniaki?

Jak kupować zdrowe i smaczne ziemniaki?

Chcesz, aby Twoja dieta był zdrowa i zbilansowana? Zastanawiasz się, jakie warzywa włączyć do dziennego jadłospisu, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych? Nie musisz sięgać po drogie i reklamowane produkty, aby mieć pewność, że Twoje posiłki są zrównoważone. Absolutną podstawą każdej diety są warzywa, wśród których królują ziemniaki, cebula czy marchew. Skupmy się dzisiaj na tych pierwszych.

Ekspert radzi: jakie ziemniaki wybrać?

Niezależnie czy kupujesz ziemniaki w sklepie, na rynku czy od rolnika, warto, abyś zwracał uwagę na ich wygląd. Jeżeli bulwy są uszkodzone, chore lub lekko nadgniłe, rośliny będą się szybko psuły. Idąc za radą eksperta z Firma Handlowo Usługowej Wojciecha Sarneckiego najlepiej wybierać ziemniaki o gładkiej jasnej skórce i jednolitej barwie miąższu. Ciemna skóra świadczy zazwyczaj o intensywnym nawożeniu, a co za tym idzie – wyższej zawartości azotanów. Równie istotna jest obecność „oczek” – im płytsze, tym mniejsze straty substancji odżywczych w czasie obierania. Uwaga! Jeżeli bulwy mają zielony odcień, oznacza to, że przez długi czas były eksponowane na działanie światła i mają podwyższoną zawartość solaniny, która może powodować zatrucia pokarmowe. Równie groźne są ziemniaki kiełkujące – w kiełkach gromadzą się bowiem związki o potencjalnie rakotwórczych właściwościach.

Rodzaje ziemniaków w sklepach – czym się różnią?

Ziemniaki występują w trzech typach, z czego najpopularniejszym jest Typ B, tzw. ogólnoużytkowy, charakteryzujący się średnią twardością. Zaliczamy do niego, takie odmiany jak: Irga, Irys czy Orlik. Jeżeli poszukujesz ziemniaków na sałatki lub obróbki w łupince, sięgaj po typ A, czyli: Ditta, Denar, Lord Sante Velux lub Vineta. Typ C jest najbardziej mączysty i zawiera największe ilości skrobi, dlatego doskonale sprawdzi się do przygotowania farszu, placków, pyz czy kopytek. Wśród najpopularniejszych odmian warto wyróżnić m.in. Bryzę, Ibis oraz Tajfun.


Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz