Jakie zioła warto mieć w kuchni?
Jakie zioła kupić?
Wszystko zależy od tego, jakie dania na co dzień przygotowujesz w swojej kuchni. Najchętniej kupowane zioła to:
- Bazylia – ułatwia trawienie i działa rozkurczowo, dlatego doskonale sprawdzi się w przypadku osób z problemami w obrębie układu pokarmowego. Bazylia to jedno z czołowych ziół kuchni włoskiej.
- Oregano – podobnie, jak w przypadku bazylii, również jest to zioło śródziemnomorskie, które ma pozytywny wpływ na trawienie. Mocny napar z oregano łagodzi kaszel, a inhalacja pomoże przy zapaleniu zatok.
- Tymianek – od setek lat jest używany jako środek przeciwwirusowy i przeciwbakteryjny, który łagodzi objawy przeziębienia lub grypy. Tymianek zawiera olejki eteryczne, które odstraszają komary oraz kleszcze.
- Rozmaryn – poprawia odporność, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Polecany dla osób chorych na cukrzycę, gdyż przyczynia się do wzrostu insuliny we krwi i jednocześnie spadku glukozy.
- Mięta – może być stosowana nie tylko w formie naparu, ale jest też świetnym dodatkiem do deserów (np. lodów) oraz drinków i koktajli.
Jeśli nie przepadasz za smakiem jakiegoś zioła, nie musisz zmuszać się do jego dodawania. Bez problemu znajdziesz równie zdrowe i jednocześnie smaczne propozycje dla siebie.
Jak uprawiać?
Pewnie nie raz kupiłeś zioła w doniczkach, które już na drugi dzień zaczęły więdnąć. Przyczyną nie zawsze jest nieprawidłowa uprawa, bardzo często wynika to ze słabej jakości roślin. Żeby mieć pewność, że zioła bez problemu przetrwają w domowych warunkach – znajdź zaufanego dostawcę. Sprzedaż hurtową i detaliczną wysokiej jakości ziół oferuje między innymi przedsiębiorstwo Rolnicka Joanna Hurt-Detal. Po zakupie ziół zasadź je w doniczkach z odpływem i ustaw w dobrze nasłonecznionym miejscu, najlepiej na południowym oknie. Zioła nie lubią być przelane, dlatego podlewaj umiarkowanie i dopiero wtedy, kiedy ziemia zaczyna wyraźnie przesychać. Zbyt intensywne podlewanie szkodzi tak samo, jak niedobór wody. System korzeniowy zaczyna gnić i roślina szybko obumiera. Pamiętaj też, aby za bardzo nie eksploatować malutkich sadzonek, niech najpierw dobrze się przyjmą, aby zrywanie listków ich nie osłabiało.