Artykuł sponsorowany

Import i eksport jabłek – Prima 2000

 Import i eksport jabłek – Prima 2000

Jabłka to nieodłączny element polskiej kuchni, są one spożywane na różne sposoby każdego dnia. W naszych sklepach można znaleźć jabłka pochodzące zarówno z Polski, jak i innych części Świata,  Jakie jabłka są najczęściej  importowane do Polski? Jak transport wpływa na jakość i smak tych owoców? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w poniższym artykule. Miłej lektury!

Import jabłek do Polski

Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Każdego roku produkuje się tu około 2,5 miliona ton jabłek. Z tego około 1,5 miliona ton jabłek przeznaczonych jest na eksport, a 1 milion ton na konsumpcję w kraju. Eksportem polskich jabłek do krajów w całej Europie od wielu lat zajmuje się firma Prima 2000 oferująca swoim klientom owoce najwyższej jakości.

Jednak Polska nie jest jedynym krajem, który produkuje jabłka. Każdego roku na całym świecie produkuje się ich około 82 milionów ton, z czego aż  milionów przeznaczonych jest na eksport. W Polsce uprawia się około 200 odmian jabłek, ale większość z nich jest przeznaczona na przetwórstwo. Dlatego też, jabłka importowane z innych krajów są nieodłącznym elementem oferty sklepów owocowych. Najpopularniejsze odmiany jabłek, które można znaleźć w polskich sklepach, to:

  • Granny Smith – pochodzące z Nowej Zelandii i Australii ciemnozielone jabłka o kwaśnym smaku;.

  • Golden Delicious – pochodzące z USA żółte jabłka o słodkim i kwaskowatym smaku;

  • Red Delicious – pochodzące z USA czerwone jabłka o słodkim smaku:

  • Jonathan – pochodzące także ze Stanów Zjednoczonych ciemnoczerwone jabłka o kwaśnym i słodkim smaku;

  • Braeburn – pochodzące z Nowej Zelandii ciemnoczerwone jabłka o kwaśnym smaku.

Na półkach znajdziemy także owoce z Kanady, Chile, Hiszpanii oraz Włoch.

Eksport polskich jabłek

Warto pamiętać, że sprzedaż jabłek działa w dwie strony. To nie tylko import zagranicznych owoców, ale także i eksport rodzimych jabłek do krajów europejskich i nie tylko. Tm drugim od z sukcesami zajmuje się firma Prima 2000, która zapewnia swoim klientom doskonałej jakości jabłka. Jak to możliwe, że pomimo dalekiego transportu nadal są one smaczne i soczyste?

Jak wiadomo transport może wpływać na smak jabłek oraz pozbawić je soczystości. Jednak można tego uniknąć. Dobrze przygotowany transport, tak jak w firmie Prima 2000, skutecznie ochroni jabłka przed uszkodzeniami oraz zmianą smaku i utratą soczystości. Najlepiej, aby jabłka były przewożone w specjalnych kontenerach lub opakowaniach odpowiednio wentylowanych, dzięki czemu nie będą się one o siebie obijać i tym samym gnić.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz