Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto zrobić sobie w jadłospisie miejsce na deser?

Dlaczego warto zrobić sobie w jadłospisie miejsce na deser?

Temat odchudzania i zdrowego odżywiania niewątpliwie jest dzisiaj na topie. Wiele osób ma więc sporo obiekcji co do spożywania deseru, czyli skrótowo rzecz ujmując, małego, słodkiego posiłku na poprawę samopoczucia. Czy powinniśmy zatem wyeliminować desery z naszego jadłospisu, czy też nie? Na to pytanie spróbujemy odpowiedzieć w poniższym artykule. Zapraszamy do jego lektury.

Dlaczego tak bardzo lubimy desery?

Przede wszystkim słodki smak dobrze nam się kojarzy i to już od najmłodszych lat. Okazuje się, że ze słodkim smakiem mamy do czynienia już w brzuchu mamy, bowiem wody płodowe są właśnie słodkie. Dzieciństwo zwykle także upływa pod znakiem tego smaku, a łakocie są nam w tym okresie darowane w szczególności na specjalne okazje takie jak zdobycie dobrej oceny, urodziny, dzień dziecka czy Święta takie jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc. A więc od małego słodycze stanowią dla nas niejako nagrodę, sprawiając, że czujemy błogie odprężenie ze względu nie tylko na przyjemny smak, ale także na gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi.

Ponad wszelką wątpliwość słodkości sprawiają bądź co bądź chwilową przyjemność, ale jednak przyjemność. A to ważny aspekt w kontekście naszego samopoczucia psychicznego. Kluczem tu będzie jednak zachowanie umiaru (zwłaszcza, gdy się odchudzamy) – szczególnie, jeśli chodzi o wysoko przetworzone słodycze napakowane sztucznymi substancjami. Są one bowiem nie tylko wysoko kaloryczne i trudno przyswajalne dla organizmu, ale także zaśmiecają one nasz organizm, co powoduje m.in. odkładanie się w nim szkodliwych toksyn.

Desery a odchudzanie

Jak więc podejść do tematu deserów skoro marketowe słodycze powinny być ograniczone do minimum lub całkowicie wyeliminowane z diety? To proste – wystarczy sięgać po zdrowsze alternatywy. Zdrowsze nie oznacza bowiem mniej smacznie. Spectrum ,,zdrowszych deserów’’ jest na tyle duże, że każdy powinien znaleźć wśród nich coś smacznego dla siebie. Mowa tu o domowej roboty wypiekach takich jak np. jabłeczniki, makowce czy innego rodzaju naturalne ciasta, jakie dostaną Państwo w ofercie firmy cukierniczej El-Bro Bronisław Łopatka.

Możliwości jest tu bardzo wiele: orzechy w czekoladzie (najlepiej gorzkiej), jak również desery własnej roboty takie jak sałatka owocowa lub ciasteczka zbożowe z miodem czy Tiramisu z herbatników z masy z serka mascarpone i serka waniliowego przełożonej herbatnikami zanurzonymi z gorącej kawie i posypanych kakao to tylko niektóre ze zdrowszych propozycji deserowych. Jeśli się odchudzamy, to warto wliczyć mały deser w nasz limit kaloryczny, a wtedy na pewno nie będziemy się musieli obawiać o kiepski efekt diety, zaś czas ograniczeń i walki ze zbędnymi kilogramami nie będzie przez nas postrzegany jako katorga pełna restrykcji. 

Opracowanie:
Chełm Śląski, Odrodzenia 74
tel. 508 101 858
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz