Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść pstrąga?

Dlaczego warto jeść pstrąga?

Pstrąg to znana, aczkolwiek niedoceniana w Polsce ryba z rodziny łososiowatych. Ze względu na bogactwo składników odżywczych i mineralnych oraz doskonały, delikatny smak, a także szereg kulinarnych zastosowań, warto regularnie, a nie tylko od wielkiego dzwonu, sięgać po tą pyszną rybę,. Więcej na ten temat piszemy w poniższym artykule. Serdecznie zapraszamy do jego lektury.

Bogactwo składników odżywczych i minerałów

Jeśli mowa o zaletach pstrąga, to warto w pierwszej kolejności wspomnieć o jego zdrowotnych walorach. W ich poczet możemy zaliczyć między innymi dużą zawartość niezbędnego dla naszego organizmowi wysokowartościowego białka, którego skład jest porównywalny z tym zawartym w mięsie z tą różnicą, że proteiny zawarte w pstrągu są znacznie lepiej przyswajalne. Ponadto, pstrąg ma niską zawartość kalorii (ok. 97-160 kcal na 100 g), przez co jego mięso stanowi doskonały składnik diety odchudzającej. Co więcej pstrąg to bogate źródło kwasów omega-3 (które zapobiegają m.in. chorobom serca oraz układu krążenia) oraz szeregu cennych minerałów i witamin takich jak selen, fosfor, magnez, żelazo, witamina E, żelazo, wapń, potas oraz witaminy z grupy B.

Walory kulinarne

Pstrąg jest od dawien dawna szeroko wykorzystywany w kuchni ze względu na pyszne, chude i delikatne mięso, którego charakterystyczną cechą jest wyjątkowa soczystość. Najpopularniejsze gatunki tej ryby w Polsce to pstrąg tęczowy, potokowy, źródlany oraz hodowlany. Tę rybę można serwować na wiele sposobów np. jako pstrąga na niebiesko (gdzie podgotowuje się go z octem, a później podaje w podpieczonym bochenku chleba), w wersji wędzonej na gorąco lub w formie zupy rybnej nadającej się świetnie nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Pstrąga można też piec w świeżych ziołach w całości lub w formie kotlecików, jak również grillować np. w specjalnym koszyku, grillu elektrycznym lub w piecu elektrycznym z funkcją grillowania.

Gdzie warto kupować pstrągi?

Świeże i pyszne wędzone tuszki z pstrąga oraz innych ryb, jak również wysokiej jakości produkty rybne takie jak sałatki z rybą, koreczki śledziowe, szaszłyki łososiowe, wędzone roladki łososiowe ze śliwką i wiele innych znajdą Państwo w bogatej ofercie sprawdzonej firmy RAFA z Władysławowa, która od ponad 20 lat specjalizuje się profesjonalnym wędzeniu i przetwórstwie ryb takich jak m.in. pstrąg, łosoś, makrela, halibut, trewal, tuńczyk czy flądra, uzyskawszy już pozycję lokalnego lidera na rynku produkcji i dystrybucji ryb. Ponadto, pracownicy tej firmy nie stosują żadnych sztucznych konserwantów, stawiając na tradycyjne metody wędzenia oraz najwyższą jakość oferowanych produktów, które zachowują wszelkie walory zarówno zdrowotne, jak i smakowe.

Opracowanie:
Władysławowo, Skandynawska 14
tel. 58 674 11 42
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz