Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jadać mrożonki?

Dlaczego warto jadać mrożonki?

Organizacje zdrowotne zalecają, aby w ciągu doby spożywać przynajmniej 400 gramów warzyw i owoców, jednak wciąż zaledwie 12 procent Polaków, sięga po nie kilka razy dziennie. To błąd, który ma wpływ na nasze samopoczucie, a także zdrowie, szczególnie w ujęciu długoterminowym. Okazuje się, że po owoce i warzywa powinniśmy sięgać także zimą, a zadanie to ułatwia nam korzystanie z niezwykle zdrowych… mrożonek! Wątpliwości? Niepotrzebnie

Jeszcze kilka lat temu, wiele osób miało zastrzeżenia, czy mrożonki rzeczywiście są zdrowe i w pełni wartościowe. Wątpliwości te rozwiewają kolejne badania naukowe, które potwierdzają, że zarówno mrożone warzywa, jak i mrożone owoce, tylko w niewielkim stopniu tracą swoje właściwości zdrowotne po drastycznym obniżeniu ich temperatury. Oznacza to, że także zimą nie obejmuje nas żadna taryfa ulgowa i powinniśmy starać się spełniać wyznaczone normy ich spożycia sięgając po nie tak często, jak to tylko możliwe.

Sezonowość

Mrożonki są najlepszym wyborem jednak nie tylko zimą, ale także wczesną wiosną, gdy na rynku pojawiają się wątpliwej jakości nowalijki, często zawierające sporą ilość nawozów i innych środków ochrony roślin. Dlatego też warto zabezpieczyć się na ten czas, mrożąc albo plony własnego ogrodu, albo korzystając z szerokiej oferty produktów dostępnych w sieciach handlowych.  

Czego nie mrozić?

Truskawki, maliny, brokuły… Chyba każdy z nas miał do czynienia z zamrażaniem tych produktów, które nie tracą swoich walorów smakowych nawet po wielu miesiącach spędzonych w niskiej temperaturze naszej domowej chłodziarki. Istnieje jednak kilka produktów, które nie nadają się do tego typu przechowywania, gdyż wpływa to na ich delikatną strukturę oraz smak. Są to przede wszystkim warzywa i owoce zawierające dużo wody i należą do nich między innymi ogórki, pomidory, owoce cytrusowe (cytryny, limonki, pomarańcze), a także winogrona i jabłka.

Dystrybucja mrożonek

Niezwykle istotne jest to, jak odbywa się proces dystrybucji mrożonek, bowiem największe straty składników odżywczych zachodzą, gdy znajdują się one w temperaturze od -2 do -5 stopni Celsjusza. Zamrożenie do wartości poniżej 18 stopni, zapewnia natomiast zachowanie znaczącego spektrum witamin i minerałów. Kluczowe jest oczywiście samo ich przewożenie do miejsca zbytu, stale muszą one bowiem przebywać w zatrzymujących temperaturę chłodniach. Profesjonalną dystrybucją artykułów mrożonych zajmuje się między innymi firma Augusto-Limaro z Zielonej Góry, która przed procesami pakowania, dba o właściwą i skrupulatną selekcję produktów, dzięki czemu możemy liczyć na smaczne artykuły o każdej porze roku.

Opracowanie:
Jelenia Góra, K. Miarki 18
tel. 75 752 37 56
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz