Artykuł sponsorowany

Czym jest halal jako dieta?

Czym jest halal jako dieta?

W Polsce powstał instytut halal. Czym on jest? Halal to część islamskiej tradycji i określa wszystko, co dozwolone jest według szariatu. Głównie odnosi się jednak do muzułmańskiej diety i zasad obowiązujących w tym właśnie obrębie. Dieta halal to inaczej dieta wolna od zabronionych przez islam produktów, które uznane są w tej religii za nieczyste. Co jeszcze warto wiedzieć na ten temat?

Przeciwskazania odnośnie jedzenia w diecie halal

Jeśli chodzi niedozwolone produkty w diecie halal, to zabronione jest tutaj spożywanie zarówno niżej wymienionych zwierząt jak i produktów z ich pochodzenia, czyli:

  • Świń i knurów
  • Psów, węży, małp
  • Mięsożernych zwierząt z pazurami i kłami jak np. lwy, tygrysy itp.
  • Drapieżnych ptaków z pazurami takich jak m.in. sępy, orły itp.
  • Szkodników
  • Zwierząt uznanych za odpychające jak np. robaki
  • Mułów i osłów domowych
  • Trujących jak również niebezpiecznych zwierząt wodnych
  • A także krwi.

Według Koranu kategorycznie zabronione jest także spożywanie alkoholu (a także wszystkich innych form niebezpiecznych lub odurzających napojów) oraz żywności pochodzenia roślinnego o działaniu odurzającym lub niebezpiecznym, a mięso, które można spożywać musi być pozyskiwane w tak zwanym rytualnym uboju, zgodnie z islamską tradycją.

Uważa się także, iż halal hołduje wegetarianizmowi, a rzecz tyczy się szczególnie szyitów i sufich.

Rytualny ubój halal

Po pierwsze rytualny ubój halal musi być przeprowadzony tylko i wyłącznie przez osobę będącą zdrowym psychicznie muzułmaninem, który jest zaznajomiony z muzułmańskimi procedurami uboju. Po drugie zwierzę, które poddane ma być ubojowi, powinno być żywe lub uznane za takowe. Następnie bezpośrednio przed ubojem należy użyć zwrotu ,,Bismillah’’ oznaczającego ,,W imię Boga’’. Uboju należy dokonać ostrym narzędziem, a samo cięcie powinno płynnie i nieprzerwanie przeciąć tchawicę, przełyk, głównie tętnice i żyły w okolicy szyi zwierzęcia, którego ciało musi być skierowane głową w kierunku południowo – wschodnim. Zwierzę w ten sposób dość powoli wykrwawia się.

Ubój halal w Polsce

W Polsce istnieją ubojnie, w którym stosuje się halal ze względu na zasadę wolności religii i sumienia wprowadzoną przez Trybunał Konstytucyjny w 2014 roku. Mięso z ubojów halal jest więc ogólnodostępne w wielu marketach i restauracjach.

Certyfikaty uboju lub produkcji w systemie HALAL wydaje między innymi Halal Polski Instytut Halal w Poznaniu. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz