Recepta na wzmocnienie odporności. Jakie działanie ma rokitnik?

Recepta na wzmocnienie odporności. Jakie działanie ma rokitnik?

Rokitnik zwyczajny to krzew, w którym znajduje się aż 190 substancji aktywnych - nic dziwnego, że w Rosji określany jest mianem "złota Syberii". Jego owoce, pestki, kora oraz liście wykorzystywane są w celach leczniczych, m.in. na przeziębienie i ból gardła, choroby układu pokarmowego, reumatyzm a także odmrożenia i oparzenia skóry. Przeczytaj, gdzie występuje rokitnik i jakie ma właściwości. Dowiedz się, jak wykorzystać go w kuchni.

Strony www Strony www

Gdzie występuje rokitnik zwyczajny?

Rokitnik zwyczajny to mocno rozgałęziający się krzew, który dorasta nawet do 5 metrów. Najłatwiej rozpoznać go po owocach - malutkich, podłużnych lub kulistych, koloru pomarańczowego, porastające łodygi krzewu w ogromnych ilościach.

W stanie dzikim krzew rokitnika rośnie w Europie i w Azji. Uprawiany jest również jako roślina ozdobna, ponieważ kiście owoców są dekoracyjne i pozostają na zimę, tworząc tym samym barwny akcent w zimowym ogrodzie. Rokitnik służy również do zadarniania skarp i sprawdza się świetnie jako roślina na żywopłot.

Właściwości tego niezwykłego krzewu były znane już w starożytnej Grecji i przez kilkaset lat stosowane w medycynie ludowej. Obecnie w Polsce rokitnik nie cieszy się zbyt dużą popularnością - niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego niezwykłych leczniczych właściwości. A nawet jeśli wiedzą o jego działaniu, w naszym kraju nie mogą zrywać dziko rosnących owoców, gdyż w Polsce rokitnik jest pod częściową ochroną. Jeśli chcemy samodzielnie przygotować dżem lub sok z rokitnika, musimy skorzystać z owoców z krzewów uprawnych.

Rokitnik

Właściwości rokitnika

Czy wiesz, że w rokitniku znajduje się aż 190 substancji aktywnych? Znajdziemy w nim witaminy C, A, E, F, K, P oraz B12, mikroelementy - żelazo, wapń, potas, glin oraz krzem, aminokwasy, antyoksydanty oraz lipidy. Zawartość witaminy C w rokitniku jest trzy raz większa, niż jej zawartość w czarnej porzeczce. Ponadto, witamina C znajdująca się w owocach tego krzewu nie ulega rozkładowi podczas prażenia i gotowania.

Owoce rokitnika zawierają również substancje, które są lekarstwem na ból gardła i przeziębienie. W czasie choroby zaleca się zmieszanie soku z rokitnika z miodem, aby złagodzić suchy kaszel. W trudnym do wyleczenia kaszlu pomaga również stosowana zewnętrznie mieszanka oleju z rokitnika z kamforą, którą należy nacierać plecy i piersi chorego.

Wywar z owoców i liści rokitnika stosowany jest także na reumatyzm. Substancje aktywne zawarte w rokitniku łagodzą dolegliwości reumatyczne, takie jak ból, sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów. Owoce rokitnika ze względu na dużą zawartość beta-karotenu i flawanoidów polecane są również w stanach zapalnych układu pokarmowego, śluzówki i dziąseł

Fitoterapeuci polecają również doustne stosowanie oleju z rokitnika przy zgadze i chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, ponieważ przyczynia się on do znacznego zmniejszenia dolegliwości bólowych oraz wspomaga gojenie się wrzodów. 

W medycynie naturalnej rokitnik, dzięki zawartym z w nim kwasom organicznym, stosowano również, aby przeciwdziałać skutkom działania promieni rentgenowskich i toksycznemu oddziałowaniu lekarstw.

Napar z liści, olej z pestek a także przetwory z owoców rokitnika pomagają również na takie dolegliwości, jak nadciśnienie tętnicze, hemoroidy, zapalenie wątroby, rany, skaleczenia oraz blizny.

Rokitnik w kuchni. Jak jeść owoce rokitnika?

W kuchni wykorzystywane są owoce, nasiona oraz liście rokitnika. Ich unikalna wartość odżywcza daje możliwość pozyskania wielu produktów. Obecnie najważniejszym produktem pozyskiwanym z rokitnika jest olej. W sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością możemy również znaleźć marmolady, dżemy, galaretki i mleczne napoje fermentowane. Owoce rokitnika stosowane są również przy produkcji likierów, wina oraz wódki. Można je spożywać również na surowo, jednak ze względu na kwaśny smak zwykle są one wykrzystywane właśnie w formie przetworów.

Jak samodzielnie zrobić sok z rokitnika na wzmocnienie?

W codziennej diecie szczególną uwagę warto zwrócić na sok z rokitnika, który zawiera cenne dla organizmu aminokwasy egzogenne, między innymi walinę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę i fenyloalaninę. 

Kilogram owoców należy zasypać kilogramem cukru i odstawić na około 7-8 godzin. Następnie doprowadzić je do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut. Powstały sok należy przecedzić i zlać do butelek. Po pasteryzowaniu najlepiej odstawić go w ciemne miejsce. 

Sok z rokitnika możemy stosować solo lub jako dodatek do herbaty w okresie większej zapadalności na grypę i przeziębienie. Wpływa on pozytywnie na odporność organizmu a także ma zbawienne działanie na układ trawienny, pobudzając perystaltykę jelit, regulując pracę dwunastnicy i wpływając pobudzająco na wydzielanie soków żołądkowych i moc trawienną żołądka.

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz