Artykuł sponsorowany

Poznaj właściwości prozdrowotne mleka koziego!

Poznaj właściwości prozdrowotne mleka koziego!

Nasze społeczeństwo coraz chętniej sięga po produkty spożywcze wiadomego pochodzenia, które pomimo wyższego kosztu zakupu wykazują się właściwościami prozdrowotnymi. Niekwestionowanie takim wyrobem jest kozie mleko, które w sklepach dostępne jest pod wieloma różnymi postaciami. Dowiedz się więcej na temat pozytywnych aspektów wykorzystywania mleka kóz w codziennej diecie.

Pochodzenie i procesy technologiczne

Kozie mleko to jeden z najstarszych produktów spożywczych, bowiem jego właściwości ceniono już w starożytności. Mleko kóz uważano wówczas za symbol dobrostanu i szczęścia. Na wstępie warto jednak podkreślić, że tak naprawdę obecność właściwości zdrowotnych w konkretnych wyrobach z mleka koziego zależy od wielu czynników. Kondycja zwierząt, ich dieta, czy okres laktacji, w jakim znajdują się kozy, to tylko kilka przykładów. Przed dokonaniem zakupu warto więc zweryfikować pochodzenie konkretnego wyrobu oraz sprawdzić, jakim procesom technologicznym był on poddany. Firmą godną zaufania w tej materii jest na pewno Ekologiczna Przetwórnia Mleka Koziego Capra Campinos. Przedsiębiorstwo to nie stosuje bowiem żadnych konserwantów i zwraca uwagę na powyższe aspekty.

Właściwości zdrowotne

Mleko kozie korzystnie wpływa na pracę całego organizmu oraz kondycję skóry. Dzięki obecności naturalnych prebiotyków produkty kozie przyczyniają się do prawidłowego rozwoju flory bakteryjnej. Regularne spożywanie tego rodzaju wyrobów poprawia przyswajalność żelaza i miedzi oraz zwiększa poziom witaminy A i wapnia, co jest szczególnie przydatne zwłaszcza w przypadku osób zmagających się z niedoborami witamin i minerałów, w tym również z anemią. Nie sposób nie wspomnieć o tym, iż dzięki obecności selenu i peroksydazy glutationowej, kozie mleko pozwala zminimalizować ryzyko zachorowania na nowotwór.  Jak widać, warto wdrożyć wyroby tego rodzaju do codziennej diety. Wybór jest naprawdę ogromny – mleko, jogurty naturalne i owocowe, twarogi, sery dojrzewające i wiele innych wyszukanych produktów o ponadprzeciętnych walorach smakowych.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz